Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Top UE. Unde se fură cele mai multe maşini

Top UE. Unde se fură cele mai multe maşini

scris de Doru Dragomir
14 afisari

Luxemburg este tara din care emigreaza cele mai multe masini fara voia si stiinta proprietarilor, dupa cum arata un clasament realizat de Econtext, pe baza datelor obtinute de la autoritatile rutiere din statele europene.

Mai exact, furturile auto din Luxemburg sunt de 4,3 masini la mia de locuitori. Cea mai ridicata rata din toata Uniunea Europeana! Econtext va prezinta o analiza privind furturile de masini din blocul comunitar. Analiza de fata cuprinde topul statelor europene dupa rata furturilor auto si, suplimentar, un top al primelor 50 de orase din UE in functie de furturile auto. Important, am selectat doar orasele mari din fiecare tara. Datele sunt valabile pentru anul 2010 si se calculeaza numarul de masini furate la mia de locuitori. Dupa cum spuneam, Luxemburg este pe prima pozitie la aceasta infractiune. In schimb, la orase avem alta ierarhie. Raiul hotilor de masini este orasul italian Catania, unde s-au furat anul trecut 25,3 de masini la mia de locuitori. Explicatia este simpla: Catania este al doilea oras ca marime din Sicilia. De altfel, primel pozitii sunt ocupate tot de orase italiene.

Uniunea Europeana a furturilor de masini

Dar sa revenim. Dupa Luxemburg, se situeaza Franta si Italia: in ambele tari s-au furat 3,9 masini la mia de locuitori. Bineinteles, primele pozitii sunt ocupate de statele bogate ale comunitatii europene, intrucat vest-europenii, avand un nivel de trai mai ridicat, au si masini mai scumpe, acestea fiind prima tinta a hotilor. Cu o exceptie notabila: Germania, care este pe locul 23! Pe ultimele locuri – cele mai putin atractive tari pentru hotii de masini – sunt detinute de statele est-europene. Mai mult, Cipru si Romania sunt pe ultimele locuri – din aceste tari se fura cele mai putine masini. 

Dar iata harta europeana a furturilor de masini: cate masini se fura in fiecare stat din UE:

Sicilia – Italia

Sa ne focalizam asupra oraselor unde se fura multe masini. Sfatul specialistilor este sa nu mergeti in Italia cu masina, mai ales daca aveti un automobil scump. Catania este urmat de Napoli si Palermo, ambele orase cu o puternica prezenta a mafiei, mai ales ca Palermo face parte din Sicilia. In ambele orase italiene, verdictul este urmatorul: 12,3 masini furate la mia de locuitori.

In Europa de Est, orasul care cade cel mai mult victima acestor infractiuni auto este Praga, capitala Cehiei. De altfel, acesta este si singurul oras est-european care se afla in primele zece ca destinatii pentru hotii de automobile. Dupa Praga, urmatorul oras est-european in care autoturismele nu au o viata linistita este Sofia (locul 21 in clasamentul general). De altfel, capitala Bulgariei este recunoscuta pentru ‚problemele’ cu care se confrunta soferii de masini. 

Dar iata cate masini se fura in cele mai mari 50 de orase din Uniunea Europeana – top 50 orase europene dupa furturile auto:

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult