Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Topul judeţelor din România după rata infracţionalităţii

Topul judeţelor din România după rata infracţionalităţii

scris de Doru Dragomir
9 afisari

Exista o conceptie larg raspandita ca moldovenii ar fi lideri la infractiuni in comparatie cu populatia din celelalte regiuni ale Romaniei, in raport cu oltenii, ardelenii, muntenii etc.

Dar realitatea este cu totul alta. Radical diferita! Din datele Politiei Romane, judetele din Moldova sunt cele mai sigure, au cea mai redusa rata a infractionalitatii! Econtext va prezinta topul judetelor din Romania dupa rata infractionalitatii. Rata infractionalitatii reprezinta numarul infractiunilor inregistrate si solutionate la 100.000 locuitori. Datele sunt valabile pentru anul 2010 si provin de la Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR).

Dupa cum am precizat anterior, ne ocupam de infractiunile inregistrate si solutionate. Este necesar sa avem acest fapt in minte pentru a putea examina corect rata infractionalitatii. Iar acum sa vedem unde au loc cele mai multe infractiuni. Din nefericire, ca si in anii anteriori, triada Hunedoara – Alba – Gorj este pe primul loc la numarul de infractiuni. Cu alte cuvinte, aici sunt cele mai multe infractiuni constatate si solutionate.

Ceea ce ar putea insemna doua lucruri: fie sunt mai multe infractiuni decat in restul tarii si, implicit, numarul celor rezolvate este mai ridicat; fie numarul infractiunilor este la un nivel mediu, dar politia este mai eficienta si rezolva mai multe infractiuni comparativ cu celelalte judete. Din pacate, cea de-a doua varianta pica daca ne uitam pe ultimii ani. Rata infractionalitatii este mai ridicata in aceste judete de multi ani, ceea ce inseamna ca aceste judete au mai multi infractiori si nu neaparat o politie mai eficienta.

Triada Hunedoara – Alba – Gorj

Hunedoara ramane capul de afis al topului infractional, cu 2.384 de infractiuni la suta de mii de locuitori. Alba este pe locul doi, cu 2.094 infractiuni, iar Gorjul vine pe trei, cu 1.916 infractiuni. De altfel, aceste judete sunt invecinate.

Aparent surprinzator, judetele din regiunea Moldovei sunt la coada clasamentului, cu cele mai scazute rate ale infractionalitatii. Dar iata topul judetelor dupa numarul infractiunilor (infractiuni la suta de mii de locuitori). Vezi care sunt cele mai sigure/nesigure judete din Romania:


This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult