Acasa Actualitate-InternaInvestigatii UPDATE Un elicopter KA-32 s-a prăbuşit la Ostrov, judeţul Tulcea – Cel puţin 5 morţi

UPDATE Un elicopter KA-32 s-a prăbuşit la Ostrov, judeţul Tulcea – Cel puţin 5 morţi

scris de Z.V.
108 afisari

UPDATE: Elicopterul prăbuşit în Tulcea, lângă Ostrov, este un aparat de tipul KA-32, aparţinând firmei Pecotox Air, înregistrată în Chişinău.

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor din R Moldova, Anatol Şalaru, a declarat pentru Publika TV că elicopterele aparţineau firmei „Pecotox Air„, care a încheiat un contract cu o companie din Turcia. Cele două elicoptere urmau să participe la acţiunile de stingere a incendiilor în timpul verii.

Elicopter KA-32 aparatinand Pecotox Air prabusit in Tulcea la Ostrov

Elicopter KA-32 aparatinand Pecotox Air prabusit in Tulcea la Ostrov

„Toate persoanele aflate la bord sunt cetăţeni ai Ucrainei, dar toate certificatele de înregistrare au fost eliberate în Republica Moldova. Aeronava deţinea certificate care indicau o stare tehnică normală. Datele tehnice mai aratau că nava nu are prea multe ore de zbor, ceea ce înseamnă că starea tehnică era una destul de bună. Cauza incidentului va fi stabilită în rezultatele investigaţiei”, a precizat directorul interimar al Autorităţii Aeronautice Civile a Republicii Moldova, Vlad Cibotaru.

Echipa operativă formată din procurori ai Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, experţi criminalişti, coordonată de prim-adjunctul procurorului general, Marius Iacob, a ajuns la locul unde s-a prăbuşit elicopterul în zona Ostrov, cercetarea urmând a se desfăşura inclusiv pe timp de noapte, deoarece se asigură iluminatul cu sisteme corespunzătoare.

Parchetul General transmite că, din primele date, a rezultat că două elicoptere zburau în tandem, iar după prăbuşirea unuia dintre ele cel de-al doilea elicopter a aterizat pentru acordarea unui eventual ajutor.

Potrivit datelor preliminare, în fiecare elicopter se aflau membrii echipajului, respectiv câte cinci persoane, cetăţeni ucraineni.
UPDATE-Elicopterul KA- 27 prăbuşit joi la Ostrov putea efectua şi zboruri de pasageri, a declarat  Bogdan Donciu, director general la Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA).

Un elicopter KA-27 s-a prabusit la Ostrov judetul Tulcea cel putin 5 morti

Un elicopter KA-27 s-a prabusit la Ostrov judetul Tulcea cel putin 5 morti

Iniţial am crezut că este vorba despre un elicpoter KA- 26. Se pare că este un KA 27, elicopter de fabricaţie sovietică care poate efectua şi curse de pasageri‘, a explicat reprezentantul ROMATSA. Elicopterul efectua, împreună cu un alt aparat K 27, un zbor între Republica Moldova şi Turcia.
Se pare că cele două elicoptere efectuau un zbor la vedere, în spaţiul aerian necontrolat (spaţiul în afara acţiunilor serviciilor de trafic aerian – n.r). O echipă de specialitate de la o instituţie specifică a Ministerului Transporturilor va efectua o investigaţie‘, a declarat pentru AGERPRES directorul general ROMATSA.

Un elicopter KA-27 care avea 5 persoane la bord s-a prabusit in aceasta dupa-amiaza langa Ostrov, in judetul Tulcea. Aparatul venea din Rep. Moldova, de la Chisinau, si era insotit de un al doilea elicopter. Ambele aparate sunt modele K-26 si zburau spre Turcia.

KA-26

Elicopter KA-26, prăbuşit la Ostrov, judeţul Tulcea. Cel puţin 5 morţi

Din primele informatii se pare ca elicopterul era inmatriculat in Ucraina si s-a parbusit langa Ostrov. Cel de-al doilea aparat a aterizat de urgenta pentru a-i ajuta pe cei aflati in elicopterul prabusit. La fata locului s-au dus ambulante si echipaje de interventie.  La bordul aparatului prabusit se aflau opt persoane, primele informatii indicand ca cinci dintre acestea si-au pierdut viata.

Adjunctul procurorului general al Romaniei, Marius Iacob, insotit de un procuror criminalist, a plecat, joi dupa-amiaza, cu un elicopter, spre localitatea tulceana Ostrov, unde s-a prabusit un aparat de zbor cu cinci persoane la bord, care au decedat,

Cele doua elicoptere , care zburau in echipa, aveau la bord cate cinci persoane, au declarat surse judiciare.

La faţa locului sunt poliţiştii ai postului comunal, jandarmi, iar pompierii urmează să ajungă. De asemenea, în drum spre locul accidentul se află şi un echipaj al Inspectoratului Naţional de Criminalistică din Bucureşti. Deocamdată, nu cunoaştem circumstanţele în care s-a produs evenimentul, iar din datele pe care le avem în urma evenimentului au murit cinci persoane„, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ, Daniela Condrea.

Elicopterul prăbuşit joi la Ostrov era de producţie sovietică şi efectua un zbor între Republica Moldova şi Turcia, iar o echipă a Ministerului Transporturilor va efectua o investigaţie pentru a afla cauzele accidentului, a declarat joi, pentru AGERPRES, Bogdan Donciu, director general la Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA).

Din informaţiile pe care le avem este vorba despre două elicoptere KA-26 care efectuau o cursă între Chişinău şi o localitate din Turcia, iar unul dintre ele, din cauze încă necunoscute, s-a prăbuşit la Ostrov. Se pare că cele două elicoptere efectuau un zbor la vedere, în spaţiul aerian necontrolat (spaţiul în afara acţiunilor serviciilor de trafic aerian – n.r). O echipă de specialitate de la o instituţie specifică a Ministerului Transporturilor va efectua o investigaţie‘, a declarat directorul general ROMATSA.

Oficialul a subliniat că preponderent aceste elicoptere sunt utilizate pentru lucrări agricole, în unele cazuri având şi autorizaţie de transport pasageri. ‘Din punctul meu de vedere, aceste elicoptere nu sunt propice pentru transport de pasageri’, a explicat Bogdan Donciu.

Elicopterul avea autorizaţie să survoleze spaţiul aerian al României, însă nu intra pe graficele urmărite de ROMATSA.

Conform unui comunicat al Ministerului Transporturilor, ministrul Alexandru Nazare a dispus Centrului de Investigaţie şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile să trimită o comisie de investigaţie a cauzelor accidentului de elicopter din judeţul Tulcea.

4 comentarii

TOM Cc 26-04-2012 - 18:32

nu cred ca intr-un KA-26 sa incapa 8 persoane !!

digital 26-04-2012 - 20:13

6+2 echipaj!
după carte!!!

Dan 1 26-04-2012 - 21:13

Daca este varianta agricola, evident ca nu incap 8 peresoane.
Este clar insa ca a fost varianta de transport, cu cabina de pasageri atasata in locul cazanului instalatiei agricole.
Este absolut hilar, din trei incercari nu nimereste nimic! Ka-32 receeeee… Ka-27 receeee…. Ka-26 caldut…..Cat de greu este oare sa te interesezi mai intai despre toate acele variante si sa elimini ce nu-i corect?
Daca un medic ar lucra cum lucreaza acest ziarist… a fi jale! Ca sa nu mai zic ca acest ziarist castiga in acest fel niste bani.
Pana acum credeam ca manelistii castiga cel mai usor banii. Ei bine, m-am inselat.
P.S. din pacate nici domnul Bogdan Donciu, director general la Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian nu clarifica situatia.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult