Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Un militar roman a fost ucis si altul a fost ranit in Afganistan

Un militar roman a fost ucis si altul a fost ranit in Afganistan

scris de Ziua Veche
13 afisari

 

Sergentul-major Badiceanu Florin a murit iar fruntasul Zamfir Marian a fost ranit in urma unui atentat produs  marti, in sudul Afganistanului.

Militarii, din cadrul Batalionului 33 Manevra, executau o misiune de patrulare intr-o coloana formata din patru autovehicule HMMWV, in provincia Zabul, pe autostrada A1, Kandahar-Kabul. in jurul orei 5.00 (ora României), la aproximativ 3 km Nord-Est de Baza Lagman, vehiculul blindat in care se aflau cei doi a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. In urma deflagratiei, cei cinci membri ai echipajului au fost evacuati de urgenta pe calea aerului la spitalul din Baza Lagman, conform procedurilor.

Pe timpul acordarii ingrijirilor, cu toate eforturile depuse de personalul medical, sergentul major Badiceanu Florin a decedat. Subofiterul, promotie 2005, era la a doua misiune in Afganistan. Avea 31 de ani, era casatorit si tata al unui copil.

Fruntasul Zamfir Marian se afla internat in spital pentru tratament medical si investigatii de specialitate.
Ministrul apararii nationale Gabriel Oprea si seful Statului Major General, amiralul Gheorghe Marin, isi exprima profundul regret pentru aceasta pierdere si sunt alaturi de familia greu incercata, urmarind cu atentie evolutia starii de sanatate a fruntasului Zamfir.

 

Ministrul Apararii Nationale Gabriel Oprea a semnat, la propunerea sefului Statului Major General, amiral Gheorghe Marin, ordinul de înaintare la gradul de sublocotenent (post mortem) a sergentului major Florin Badiceanu.  Ministrul a înaintat, de asemenea, Presedintelui Romaniei propunerea de decorare a sublocotenentului (post mortem) Florin Badiceanu cu Ordinul National „Steaua Romaniei” în grad de Cavaler, pentru militari, cu insemn de razboi.

 

Condoleante din partea Guvernului SUA 

„Azi dimineata (n.red. – marti) am aflat cu tristete despre moartea sergentului-major Florin Badiceanu, ucis la datorie in timpul unei misiuni de patrulare pe autostrada Kandahar-Kabul din provincia Zabul, Afganistan. Sergentul-major Badiceanu se afla pentru a doua oara in misiune in Afganistan. In numele Guvernului SUA, vreau sa transmit cele mai sincere condoleante familiei, prietenilor si camarazilor sai. De asemenea, vreau sa-i urez multa sanatate fruntasului Marian Zamfir, in prezent spitalizat la baza militara Lagman, ca urmare a ranilor suferite in aceeasi misiune. Ii doresc o recuperare deplina cat mai rapida. Sergentul-major Badiceanu, fruntasul Zamfir si curajosii lor camarazi si-au realizat misiunile cu neinfricare si indeplinesc un rol crucial in lupta NATO impotriva tiraniei si extremismului din Afganistan. Statele Unite ale Americii sunt mândre ca România este unul dintre cei mai apropiati aliati in Afganistan. Le datoram recunostinta sergentului-major Badiceanu, fruntasului Zamfir si curajosilor membri ai Armatei Române pentru curajul si abnegatia lor”, a declarat Ambasadorul SUA in Romania, Mark Gitenstein.

  

Lista militarilor cazuti la datorie sau raniti in misiuni din Afganistan

.          24 aprilie 2005Maiorul Marius Dana a fost ranit, in timpul unei misiuni, in urma rasturnarii autovehicului in care se afla.
        
24 aprilie 2005Segentii Gabriel Hanganu si Adrian Dogaru
au suferit arsuri de gradul I si II pe timpul executarii unei misiuni de patrulare in Kandahar. TAB-ul a trecut peste un dispozitiv explozibil improvizat, deflagratia declansând detonarea munitiei din interiorul transportorului.
        
31 martie 2006Maiorul Catalin Ticulescu si plutonierul adjutant Florin Bolovan
au fost raniti in urma declansarii unui dispozitiv exploziv improvizat, pe când executau o misiune de patrulare la sud-est de baza din Kandahar.
        
20 iunie 2006Sublocotenentul Dinu Razvan Manoila, plutonierul Iosif-Adrian Luca-Micu, sergentii Costinel Valerica Slaniceanu si Laurentiu Serban,
in timp ce executau o misiune de patrulare, au fost raniti in urma declansarii unui dispozitiv explozibil improvizat.
        
19 iunie 2006  – Pe când se inapoia de la sala de mese, la intrarea in tabara româneasca a avut loc explozia unei rachete in urma careia maiorul Ion Stanciu
a fost ranit la picior.
        
23 iunie 2007Sergentul Gabriel Cretu
a fost ranit de suflul exploziei unei incarcaturi de aruncator de grenade care i-a provocat un traumatism in zona capului.
        
29 aprilie 2007Sergentul major Marian Constantin
a fost ranit in timpul unei misiuni de lupta.
        
1 august 2007Sergentul major Ionel-Sorinel Berchetaru
a fost ranit in urma unui atac indirect cu mortiere executat de catre insurgenti.
        
6 septembrie 2007 –  Locotenentul Nicolae Grigore, sergentul major Mircea Daniel Solomon, fruntasul Alex-Octavian Zafiu si sergentul major Marius Enescu
au fost raniti pe timpul desfasurarii unei misiuni de interventie in provincia Zabul.    
        
12 martie 2008Plutonier Zbughea Constantin-Mihai, caporal Vasluianul Gheorghe Ionel, caporal Hamza Gheorghe Dan,
militari români din Batalionul 300 Infanterie „Sfântul Andrei“, dislocat in Afganistan, au fost raniti la sud de Qalat. Militarii executau o misiune de patrulare pe autostrada Qalat-Kandahar, când transportorul amfibiu blindat in care se aflau, a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat.
         20 martie 2008Caporal Atanasiu Silviu
a fost ranit la Zabol, când HUMVEE-ul in care se afla a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat.
         13 iunie 2008Sublocotenentul Marius Vasile Apostol, sergentul major Daniel Dumitru Drugan si caporalul Marius Barbu
au fost raniti pe când executau o misiune de patrulare pe Autostrada A1 (Qalat-Kabul). 
         31 august 2008Sergentul Major Irinel Gheorghe Matei, fruntasul Bogdan Dumitru Angelescu, soldatul Marius Dumitru Mihai si soldatul Claudiu Ionut Butoi
au fost raniti in timp ce executau o misiune de patrulare pe Autostrada A1 (Qalat-Kabul). Transportorul amfibiu blindat, in care se aflau, a trecut peste un dispozitiv improvizat. Au fost decorati cu Ordinul National „Serviciul Credincios” clasa a II-a, cu insemn de razboi.
         3 ianuarie 2009Soldatul voluntar Nicolae Paraschiva
a fost ranit in timp ce executa o misiune de interventie rapida pe Autostrada A1 (Qalat-Kabul). Autovehiculul de tip Humvee (HMMWV), in care se afla a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat.
         9 ianuarie 2009Locotenent-colonelul Augustin-Nicusor Pegulescu
a fost ranit in timp ce se afla intr-o misiune de recunoastere la 50 km de baza Lagman. Autovehiculul blindat american, in care se afla a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat.
         7 aprilie 2009Sergentul Csaba-Attila Orban, caporalul Adrian-Gabriel Cretu, caporalul Eugen Vargau si fruntasul Madalin Lungu
au fost raniti in timp ce executau o misiune de patrulare pe Autostrada Kandahar-Kabul. Prin Decret prezidential sergentul Csaba-Attila Orban a fost decorat cu Medalia Nationala „Serviciul Credincios” clasa a II-a, cu insemn de razboi, iar caporalii Adrian-Gabriel Cretu si Eugen Vargau si fruntasul Madalin Lungu cu Medalia Nationala „Serviciul Credincios” clasa a III-a, cu insemn de razboi.     
         19 iulie 2009Sergentul Florin Emil Cojocaru si caporalul Gheorghita Paval
au fost raniti, in baza militara româna din Qalat, in urma unui atac insurgent cu rachete si armament portabil de infanterie.
         5 septembrie 2009Fruntasii Constantin Buturuga si Florin Drehluta
au fost raniti in urma unui atac insurgent cu aruncatoare de grenade si armament portabil de infanterie produs intr-o baza militara aflata la 60 km de Qalat.
         30 septembrie 2009Plutonierul Danut Buzatu, caporalul Ionut Bogdan Ciubotaru si fruntasii Ionut Dumbrava si Emanuel Cornel Berdei au fost raniti in timp ce executau o misiune de patrulare pe autostrada Kandahar-Kabul. Autovehiculul Humvee, in care se aflau, a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat
.
         20 noiembrie 2009 – Sergentul major Cristian Mostoc
si sergentii Bertoni Marius Taifas si Marian Muscaloiu
au fost raniti in urma unui atac cu racheta ce a avut loc in Kandahar.
         24 ianuarie 2010 –  Plutonierii-majori Sergiu Hulpoi si Mihai Paduraru
au fost raniti in urma unui atac cu racheta in baza militara din Kandahar.
         19 februarie 2010 –  Plutonierul Eugen Manaila a fost ranit in timp ce executa o misiune de patrulare pe autostrada Kabul-Kandahar. Autovehiculul Humvee, in care se afla, a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat.

 

 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult