Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Urna lui Nyiro Jozsef: Budapesta joacă leapşa cu autorităţile române

Urna lui Nyiro Jozsef: Budapesta joacă leapşa cu autorităţile române

scris de M.A.
10 afisari

UPDATE: Purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, Gheorghe Filip, a declarat la Antena 3 că urna a fost desigilată, iar înăuntru nu se afla nimic. Cu toate acestea, înainte de desigilare, Lukacs Csaba a scris o declaraţie în care a spus că în interior se află cenuşă umană, iar asupra lui s-au găsit şi documente în acest sens (certificat de incinerare).

UPDATE: Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, pasagerul taxiului este Lukacs Csaba, jurnalist la ziarul Magyar Nemzet de la Budapesta şi desemnat de Parlamentul Ungariei ca director de comunicare al ceremoniei de reînhumare a scriitorului Nyiro Jozsef. Urna cu cenuşă este din lemn lăcuit. Lukacs Csaba nu a dezvăluit dacă este vorba despre scriitorul maghiar şi nici nu a permis deschiderea ei, ”pentru a nu fi profanată”. Potrivit aceloraşi surse, acesta a cerut ajutor consular, transmite Agerpres.

Deşi autorităţile române au spus clar că se opun înhumării urnei cu cenuşa lui Nyiro Jozsef, liderii PCM spun că evenimentul va avea loc conform programului.

Ramasitele lui Jozsef Nyiro

Rămăşiţele horthystului Jozsef Nyiro (foto: kronika.ro)

Mai mult chiar, Prefectura Harghita a solicitat Tribunalului Harghita anularea adeverinţei de înhumare a lui Nyiro Jozsef, pe motiv că documentul nu a fost eliberat potrivit prevederilor legale. Liderul Partidului Civic Maghiar, Szasz Jeno, a anunţat că nu există niciun motiv pentru care reînhumarea să nu aibă loc. Szasz a spus că prefectura nu a început oficial procedura de atac în contencios administrativ astfel încât reînhumarea urnei lui Nyiro Jozsef poate continua, deoarece abia luni tribunalul va lua act de atacul prefectului.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita a declarat că, la un control de rutină, a fost oprit un taxi la Corund. Pasagerul nu a fost de acord cu controlul maşinii. Aşa ă a fost solicitată prezenţa uni procuror. S-a descoperit că acesta transporta o urnă cu cenuşă umană. Deocamdată, însă, nu se poate confirma că este vorba despre cenuşa lui Nyiro Jozsef.

După autorităţile române, şi Institutul pentru Studierea Holocaustului din România se opune reînhumării scriitorului maghiar într-un cadru oficial. Scriitorul maghiar Nyiro Jozsef, originar din Transilvania, a făcut parte din parlamentul de la Budapesta în anii 1941 – 1945 şi a servit, prin atitudinea sa politică, regimul fascist de atunci.

Prefectul Harghitei, Augusta-Cristina Urzică, a declarat, sâmbătă, pentru Agerpres, că în adeverinţa de înhumare, solicitată de Frater Oliver Balazs, cetăţean al statului ungar, ofiţerul stării civile a făcut referire la un act care nu are legătură cu certificatul de deces a lui Nyiro Jozsef. ‘S-a făcute referire, în adeverinţa de înhumare, la un act, 218 din 2012, care nu are nicio legătură cu certificatul de deces al defunctului, care s-a înregistrat cu numărul 642 din 1953 şi este eliberat de compartimentul de stare civilă şi păstrat la Secţia 3 din Madrid’, a explicat prefectul Harghitei. Aceasta a spus că adeverinţa ar fi conferit legalitate actului de înhumare a defunctului de către preotul paroh, dacă pe ea scria: ‘adeverim prin prezenta, la 25.05.2012, că în actul nr 642 din 1953 s-a înregistrat decesul lui Nyiro Jozsef, decedat pe 16 oct 1953′.

Augusta-Cristina Urzică a subliniat că s-a solicitat anularea adeverinţei de înhumare în instanţa de contencios administrativ, ‘pentru a preîntâmpina crearea unei situaţii de ilegalitate care ar fi adus prejudicii atât ofiţerului stării civile cât şi aparţinătorilor defunctului’.

Prefectul Harghitei a mai spus că s-a încercat, în mai multe rânduri, contactarea primarului din Odorheiu Secuiesc pentru remedierea problemei, ‘care s-ar fi putut face foarte uşor’ şi este de părere că greşeala este cauzată de erori umane şi nu este voluntară.

Augusta-Cristina Urzică susţine că, în acest moment, adeverinţa de înhumare este nulă şi ‘orice act legat de înhumare se suspendă de drept până la judecarea în completul de contencios’. Aceasta a mai adăugat că atât primarul din Odorheiu Secuiesc, Bunta Levente, cât şi aparţinătorii şi preotul paroh vor fi informaţi printr-o adresă scrisă asupra faptul că s-a depus acţiune în contencios şi se suspendă orice acţiune legată de înhumare.

9 comentarii

Ioan 26-05-2012 - 21:45

Niste nemernici, incurajati de „bunele relatii” dintre Basescu, Boc si Ungureanu cu Tokes, Szasz si UDMR.
Boc are nerusinarea sa candideze in Cluj, cel mai important capitala Transilvaniei, cand ele este alaturi de ceilalti doi cel mai mare tradator de neam si tara. Datorita in primul rand lor s-a ajuns aici.
Rusine sa va fie, tradatorilor!
Acum trebuie sa ia atitudine Basescu, nu aiurea in caruta prin strainatate cu „reprezentantii diasporei”, alesi de S.I.E. condus de un alt tradator de meserie, Melescanu.

rares 26-05-2012 - 23:12

boc candideaza la cluj si va IESI PRIMAR LA SCOR din cauza ca e iubit la cluj si cu asta d-am o palma la alti care nu au nici un cap pe umeri numai nerusinare sa sustina fosti conducatori care au vandut tara si ne-au infometat pe toti romani

nae girimea 27-05-2012 - 09:45

Boc va cistiga la Cluj datorita coniventei intre pocaiti si unguri precum si prevederii legislatiei care permite un tur in alegerile locale .
Cit despre „calitatile” lui , prima e slugarnicia .

Ciu Huhu 27-05-2012 - 10:23

Nu va cistiga!

TOM Cc 27-05-2012 - 12:22

CORECT !!!!!

Ciu Huhu 27-05-2012 - 10:24

Boc e urit la Cluj si-n toata tara, Basescu e infinit mai urit decit Boc, in toata tara!

TOM Cc 27-05-2012 - 12:23

SUPER CORECT !!!!!

VALAH 27-05-2012 - 11:02

Afara cu extremistii maghiari din tara, mars in pusta voastra turbatilor.

Viorica Ianc 27-05-2012 - 17:41

Cenusa !
Pulberea poate fi dusa de vant !
Prea multa importanta la nimicuri. Unde sunt padurile trecute prin ” DRUJBA ”
aia tot de pe acolo ?

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult