Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Vestitul avocat Musat a fost securist, apoi a fost arestat, iar in puscarie a devenit informator

Vestitul avocat Musat a fost securist, apoi a fost arestat, iar in puscarie a devenit informator

scris de Ziua Veche
131 afisari

Gheorghe Musat este fondatorul si conducatorul renumitei case de avocatura Musat&Asociatii. El ascunde insa un trecut intunecat. Timp de 13 ani a fost ofiter de Securitate (1970-1983), dupa care este trecut in rezerva si devine avocat. In 1984, este arestat pentru ca a dezvaluit unor cunostinte ca fusese securist si este condamnat la inchisoare. Face 4 ani de detentie la Aiud, unde este din nou recrutat de Securitate ca informator, avand numele conspirativ MIRON. Isi indeplineste constiincios datoria si intocmeste 100 de note informative despre colegii sai de celula, majoritatea condamnati politic. Este eliberat conditionat in 1988 si imediat dupa caderea regimului comunist infiinteaza poate cea mai importanta casa de avocatura din Romania.


Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a depus la Curtea de Apel Bucuresti o actiune in care solicita judecatorilor sa constate calitatile de lucrator si colaborator al Securitatii in cazul avocatului Gheorghe Musat.

CNSAS il acuza pe Musat ca a suprimat si a ingradit drepturile fundamentale ale omului, actiunile sale avand grave imixtiuni in viata privata a persoanelor urmarite de actualul avocat, scrie ancheteonline.ro.

Consiliul arata ca Musat a avut gradele de locotenent (1973) si locotenent major (1975) in cadrul Securitatii Municipiului Bucuresti.

Printre alte misiuni, el l-a avut sub observatie pe Gheorghe Dragulin, preot la Biserica “Ceaus Radu” din Capitala, fost detinut politic.

In februarie 1952, pe cand era student la teologie, Gheorghe Dragulin a avut curajul sa denunte sistemul comunist. Astfel, la ora de muzica bisericeasca profesorul i-a intrebat pe studenti cum e corect sa spui: “marire” sau “slava”. In fata clasei, studentul Gheorghe Dragulin s-a ridicat si a spus ca el nu este de acord cu folosirea cuvantului slava, “deoarece acesta este intrebuintat si in cantata pentru conducatorul URSS-ului, Stalin, cantata fiind un cantec profan”. (…)

CNSAS a intrat in posesia unei “caracterizari” a lui Gheorghe Musat, provenita din dosarul penal in care acesta a fost condamnat la inchisoare: “A fost ofiter activ in Ministerul de Interne intre anii 1970-1983. In cei 13 ani cat si-a desfasurat activitatea, s-a remarcat ca ofiter energic, constiincios, perseverent, care a muncit cu simt de raspundere pentru executarea atributiilor de serviciu. A fost serios, disciplinat, cu o comportare corecta”.

Integral aici.

0 comentariu

jan dinu 30-05-2010 - 16:21

Sigur ,cumnatul lui – GEOANA –
bankerul – COSTEA – va fi obligat sa-shi
scada salariul dela 20.ooo euro pe luna
la 15.ooo euro …pe marte !!
Sper ca Banka lui s-a nu dea faliment !
JD

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS