Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Vezi cum împărţeau vameşii mita în produse (Stenograme)

Vezi cum împărţeau vameşii mita în produse (Stenograme)

scris de P.C.R.
2 afisari

 Procurorii anticorupţie au depus la dosar înregistrări cu negocierile pe care le purtau vameşii arestaţi, la împărţirea mitei.

O vamesa nu avea voie de la sot sa ia mitaLucrătorii vamali optau, pe lângă bani, şi pentru o ciubuc în produse, precum jamboane de porc, vegeta, băutură fină sau ţigări.

Cel mai sugestiv caz prezentat de procurorii anticorupţie este cel al şefului PTF Naidăş, Valentin Ionică Bărăgan, care în 9 decembrie 2010 i-a cerut unui alt lucrător, Cristian Borceanu, „să-i dea două jamboane de porc şi trei kg de Vegeta. Bărăgan a propus ca la momentul împărţirii banilor luaţi cu titlul de mită în tura respectivă, Borceanu să ia 240 de lei pentru achiziţionarea acestor produse, informează Mediafax.

„Iovu: Două jamboane de porc?

Borceanu: Un milion două sute unul, două milioane patru sute sunt amândouă.

Iovu: Şi mai ce?

Borceanu: Trei kilograme …

Bâlbă: De Vegeta.

Iovu: Dar pentru cine? Pentru Bărăgan?

Borceanu: Pentru ei, acia…”

Procurorii specifică faptul că „ulterior banii au fost recuperaţi de lucrătorii de poliţie din suma totală colectată cu titlul de mită în tura respectivă”.

Din transcrierea înregistrărilor ambientale prezente în documentul procurorilor reiese că lucrătorii de la PTF Naidăş luau în permanenţă ţigări, sticle de whisky – J&B, Jack şi Ballantines – şi că atunci când luau produse primeau mai puţini bani din cota finală împărţită.

Un alt caz inedit surprins în timpul anchetei de la Naidăş este acela al unei lucrătoare despre care colegii acesteia arată că nu ar fi avut permisiunea soţului să ia mită.

Această situaţie reise din înregistrarea ambientală din 28 noiembrie 2010, când a primit atât pentru ea, cât şi pentru alţi lucrători vamali suma de 1.350 de euro de la inculpatul Soare, reprezentând o parte din suma primită ca mită, pentru un transport ilegal de ţigări făcut de traficantul Ion Buică.

Înregistrarea ambientală îi are ca protagonişti pe inculpaţii Soare şi Moţ cu ocazia împărţirii banilor în apartamentul în care locuiau:

„Soare: Ăştia sunt ai noştri …. Ăştia-s ai lui doamna Camelia.

Grund: Câţi îs ia Camelia?

Soare: Numără-i!

Grund: 13 jumătate (1.350 euro)….

Grund: Aşa. Mergi acum să-i dai lui Camelia?

Soare: Nu, c-o zis că … nu-i acasă. Că nu ştie bărba’su c-o sparge, o zis. Zice: «nici nu vreau să mă gândesc…»”

Totodată, înregistrările ambientale redate în actul procurorilor denotă şi dispreţul pe care lucrătorii de la punctul Naidăş îl au faţă de mituitorii lor, în referatul cu propunere regăsindu-se numeroase exemple preluate din înregistrările ambientale, în care vameşii sau lucrătorii de poliţie îi jignesc sau îi înjură pe cei care le dau bani.

O înregistrare ambientală din 13 decembrie 2010 care îl are ca protagonist pe lucrătorul vamal Gheorghe Verdeţ arată cum acesta l-a insultat pe mituitor pentru că „a dat atât de puţin”: „Hai du-te! Nu mai sta, măi! Ce! Păi tu ai tupeu fantastic jegosule! Cât aţi dat? Păi numai 200, băi!”.

O altă înregistrare din 19 decembrie între acelaş vameş şi un alt mituitor:

„Gheorghe Verdeţ: Câte ai? Cinstit acum.

Alina Lavinia Radu: 20 am

Gheorghe Verdeţ: 20. 20 de euro!

Alina Lavinia Radu: Da. Uite, i-am pus în bord.

Gheorghe Verdeţ: Pune-i aicea mă! Dă-i în p…. mea!

Alina Lavinia Radu: Aicea?

Gheorghe Verdeţ: Păi corect! Aşa mă! Aşa trebuie lucrat, măi copii”.

Procurorii anticorupţie cer arestarea lui Valentin Ionică Bărăgan (şeful PTF Naidăş), Ion Bîlbă, Orlando Gabriel Cean, Victor Chiriţoiu, Claudiu Ciobotariu, Ion Dăgăliţă, Ioţa Herdi, Adrian Ilie Junc, Sabin Muntea, Dalibor Iovanovici, Camelia Mihăilă, Gheorghe Verdeţ, Ovidiu Gelu Ţinte, Adrian Ilie Radu şi Cristian Daniel Luca.

 

2 comentarii

nik 10-02-2011 - 06:09

acum as vrea sa stiu parerea lui ciprian dobre marele penelist care acuza pe seful politiei vizavi de o declaratie mai face comentarii fara sa fie documentat.

codul x 11-02-2011 - 07:04

mai grav este ca FEDERATIA MEDICILOR DE FAMILIE s-a afiliat la „UGIR 1903” care inseamna UNIUNEA GENERALA A INDUSTRIASILOR DIN ROMANIA , ce legatura are UGIR 1903 cu medicii nu raspunde nimeni , este o hotie prin care s-a facut asta, si prin aceasta s-a si indicat infiintarea tel. scurt 1363 ,prin care pacientul care vrea sa vorbeasca cu medicul de familie sa-si programeze o vizita este taxat cu 1 euro +tva pe minut.Iata ca alta hotie pe seama pacientului apare la orizont.Asta este cu adevarat coplata de zeci de ori mai mare decit coplata de 5 lei pentru o vizita.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult