Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Victimele accidentului aviatic de la Şirna erau piloţi experimentaţi

Victimele accidentului aviatic de la Şirna erau piloţi experimentaţi

scris de D.S.S.
11 afisari

Avionul de mici dimensiuni care s-a prăbuşit, marţi, în localitatea prahoveană Şirna era un prototip, iar cei doi piloţi l-au ridicat de la sol pentru efectuarea unor teste.

Avionul de mici dimensiuni prabusit pe aerodromul Şirna

Potrivit şefului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova, Nicole Popescu, acesta era cel de-al doilea zbor de probă executat la o altitudine de 400 metri, avionul de tip ultrauşor, pentru agrement, prăbuşindu-se la doar câteva minute de la ridicarea lui de la sol de pe un aerodrom privat de la Şirna.

Avionul inainte de prabusire

Avionul ultra-usor s-a prabusit sub privirile neputincioase ale celor care l-au proiectat si construit. La bordul lui se aflau doi instructori de zbor, amandoi cu experienta. Au decolat la ora 13.00. Aparatul era pilotat de Mircea Tudor, care avea in spate 40 de ani de zbor. Copilot, prietenul si colegul lui, Victor Huci, si el cu peste 3.000 de ore printre nori. Dupa ce au atins 300 de metri altitudine, dupa cum povestesc martorii, s-a intamplat ceva cu aparatul – s-a auzit o bufnitura. Pilotul a facut un viraj, incercand sa readuca avionul in zona hangarului, dar s-a prabusit. Pe loc, s-a aprins.

Toader Mircea

Cei de la hangar au alergat sa-l scoata repede pe copilot, care era constient. Un elicopter l-a preluat si l-au dus rapid in Bucuresti, la Spitalul Floreasca. In varsta de 60 de ani, Victor Huci are arsuri pe 80% din suprafata corpului. Prietenul lui, Mircea Toader, de aceeasi varsta, nu a avut salvare. Comandor in rezerva, Mircea Toader a terminat Scoala de Aviatie de la Bobocu si imediat, lucru destul de rar intalnit, a fost luat ca instructor in armata.

Aparatul a fost construit de Fundaţia Icarus în colaborare cu ROMAERO Băneasa, iar cei doi piloţi care se aflau în aer, Mircea Toader şi Victor Huci, aveau experienţă în pilotaj.  În urma impactului cu solul, Toader a murit, trupul acestuia fiind găsit carbonizat şi încarcerat, iar Huci a fost transportat cu elicopterul SMURD la Spitalul Floreasca din Bucureşti, după aproape o oră de manevre de resuscitare efectuate la faţa locului, având arsuri pe mai mult de 60 la sută din suprafaţa corpului.

În urma impactului, avionul a luat foc, suprafaţa incendiată în jurul acestuia fiind de aproximativ 1.000 de metri pătraţi„, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU, Marina Dinu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult