Acasa Actualitate-Interna Klaus Iohannis a promulgat Legea prin care se suplimentează numărul de posturi la ANRP

Klaus Iohannis a promulgat Legea prin care se suplimentează numărul de posturi la ANRP

scris de Misu Andrei
49 Afisari

Președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea prin care sunt suplimentate posturile de la ANRP și este înființată comisia pentru acordarea despăgubirilor pierdute de cetățenii români în urma aplicării Tratatului dintre România şi Bulgaria și a Tratatului de Pace între România şi Puterile Aliate şi Asociate.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede ca Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor să soluţioneze dosarele privind acordarea de despăgubiri cetăţenilor români pentru bunurile trecute în proprietatea statului bulgar, în urma aplicării Tratatului dintre România şi Bulgaria şi, respectiv, pentru bunurile sechestrate, reţinute sau rămase în Basarabia, Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţa, ca urmare a stării de război şi a aplicării Tratatului de Pace între România şi Puterile Aliate şi Asociate, iar în acest scop se suplimentează numărul de posturi al Autorităţii şi se înfiinţează Comisia Specială pentru Acordarea Despăgubirilor, relatează Agerpres.

Potrivit sursei citate, „în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, comisiile judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti pentru aplicarea Legii nr. 9/1998 privind acordarea de compensaţii cetăţenilor români pentru bunurile trecute în proprietatea statului bulgar, în urma aplicării Tratatului dintre România şi Bulgaria, semnat la Craiova la 7 septembrie 1940 şi a Legii nr.290/2003 privind acordarea de despăgubiri sau compensaţii cetăţenilor români pentru bunurile proprietate a acestora, sechestrate, reţinute sau rămase în Basarabia, Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţa, ca urmare a stării de război şi a aplicării Tratatului de Pace între România şi Puterile Aliate şi Asociate, semnat la Paris la 10 februarie 1947, vor transmite toate cererile aflate în curs de soluţionare, împreună cu întreaga documentaţie aferentă acestora, către Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor”.

Astfel, actul normativ, prevede că, „în scopul accelerării şi eficientizării procesului de despăgubire, se va suplimenta numărul de posturi din structura organizatorică a Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor cu un număr de 15 posturi, mai prevede actul normativ”.

Potrivit legii, pentru soluţionarea cererilor se va constitui Comisia Specială pentru Acordarea Despăgubirilor care va funcţiona în subordinea Secretariatului General al Guvernului, fiind formată din cinci membri, licenţiaţi în studii juridice: a) vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor cu atribuţii de coordonare a aplicării Legii nr.9/1998 şi a Legii nr.290/2003, care este şi preşedintele Comisiei Speciale; b) un reprezentant al Secretariatului General al Guvernului; c) un reprezentant al Ministerului Justiţiei; d) un reprezentant al Ministerului Afacerilor Interne; e) un reprezentant al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor, Publice şi Administraţiei.

De asemenea, potrivit sursei citate, componenţa nominală a Comisiei Speciale se stabileşte prin decizie a prim-ministrului, în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi. Lucrările acestei comisii se vor desfăşura la sediul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, la solicitarea preşedintelui Comisiei Speciale, iar fondurile necesare funcţionării Comisiei Speciale vor fi asigurate prin bugetul Autorităţii.

Analiza cererilor şi a întregii documentaţii aferente se realizează de către personalul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, prin Secretariatul Comisiei Speciale, care se constituie prin ordin al preşedintelui Autorităţii.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS