Acasa Actualitate-Interna Klaus Iohannis: „Avizul CSM mi s-a părut parțial destul de superficial”

Klaus Iohannis: „Avizul CSM mi s-a părut parțial destul de superficial”

scris de Misu Andrei
72 afisari

Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Bruxelles, că a decis să îi numească pe procurorii șefi ai parchetelor mari deși avizul CSM era negativ deoarece sunt procurori foarte buni și procedura organizată de Ministerul Justiției a fost corectă și transparentă. În plus, a spus Klaus Iohannis, avizul negativ dat de CSM este „superficial”.

sursa presidency.ro

Președintele a semnat joi decretele pentru numirea noilor procurori-șefi: Gabriela Scutea la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Crin-Nicu Bologa la DNA și Elena-Giorgiana Hosu la DIICOT. Procurorii Gabriela Scutea şi Giorgiana Hosu primiseră aviz negativ de la CSM. Crin Bologa a fost singurul care a a fost avizat pozitiv.

„Am numit trei candidați care mi-au fost propuși de Ministrul Justiției după un proces de selecție pe care l-am găsit foarte transparent și foarte bine făcut”, a spus președintele.

Acesta a precizat că propunerile ministrului Cătălin Predoiu au fost „foarte bine elaborate și foarte bine motivate”, în timp ce avizul CSM i s-a părut ”parțial destul de superficial”.

„M-am bucurat că selecția organizată de domnul Predoiu a scos la iveală trei procurori foarte buni”, a spus șeful statului. Întrebat dacă există o recomandare a Comisiei de la Veneția care spune că trebuie să țină seama și de avizele negative, Klaus Iohannis a răspuns că a ținut seama:„Pot să vă spun că am ținut cont, am citit și ce a scris CSM”

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu a trimis propunerile către președinte însoțite de „o scrisoare oficială în care se precizează că își menține propunerile formulate, argumentat și motivat legal”.

În scrisoarea obținută de newsweek.ro, Cătălin Predoiu susține că „«argumentația» Secției pentru procurori în vederea emiterii unui aviz negativ pentru doamna procuror Gabriela Scutea este neîntemeiată și se transformă pe alocuri într-un adevărat proces de intenție nemeritat de către candidată, în raport cu cariera acesteia și prestația excelentă avută în cadrul procedurii de selecție”.

Pe de altă parte, despre avizul negativ dat de CSM pentru procuroarea Giorgiana Hosu, propunerea ministrului pentru șefia DIICOT, Cătălin Predoiu a transmis, în scrisoarea trimisă președintelui României, că „din Hotărârea Secției pentru procurori rezultă că la fundamentarea avizului negativ emis pentru această candidatură au fost avute în vedere aproape în exclusivitate răspunsurile candidatei la interviul desfășurat în fața Secției pentru procurori, fără a fi evaluat în concret Proiectul de management al candidatei și documentația vastă atașată acestuia”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult