Acasa Actualitate-Interna Klaus Iohannis: Este necesară consolidarea securității partenerilor estici

Klaus Iohannis: Este necesară consolidarea securității partenerilor estici

scris de Misu Andrei
73 afisari

Liderii Uniunii Europene au dezbătut, la Consiliul European de la Bruxelles, relația cu Federația Rusă. La finalul summitului, aceștia au cerut Înaltului Reprezentant și Comisiei Europeane să elaboreze un document care să conțină opțiuni de politică privind viitoarele relații cu Federația Rusă.

Klaus Iohannis și Volodimir Zelenski, în timpul unei întrevederi la Adunarea Generală Onu în 2019. Foto: presidency.ro

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, președintele Klaus Iohannis a susținut că este necesară o implicare a UE pentru consolidarea securităților țărilor din est, printre care Ucraina și Republica Moldova.

„Președintele Klaus Iohannis a exprimat susținerea pentru o abordare unitară și solidară a Uniunii, bazată pe cele cinci principii directoare agreate anterior. De asemenea, Președintele României a susținut necesitatea elaborării unui document strategic al Uniunii, care să conțină opțiunile de politică privind abordarea viitoare a relațiilor cu Federația Rusă, apreciind necesară o implicare a Uniunii pentru consolidarea securității și stabilității partenerilor estici, prin toate politicile și instrumentele europene, și, în special, a Parteneriatului Estic”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

În cadrul reuniunii, liderii europeni au avut o dezbatere strategică cu privire la relațiile UE-Rusia. Șefii de stat și de guvern au condamnat acțiunile ilegale, provocatoare și disruptive ale Federației Ruse la adresa Uniunii și statelor sale membre și au reafirmat unitatea și solidaritatea Uniunii Europene, precum și sprijinul pentru Republica Cehă, respectiv pentru partenerii estici.

De asemenea, liderii europeni au invitat Înaltul Reprezentant și Comisia Europeană să prezinte un document care să conțină opțiuni de politică privind viitoarele relații cu Federația Rusă, în perspectiva reuniunii Consiliului European din luna iunie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult