Acasa Actualitate-Interna Klaus Iohannis l-a felicitat pe Jens Stoltenberg pentru prelungirea mandatului la șefia NATO

Klaus Iohannis l-a felicitat pe Jens Stoltenberg pentru prelungirea mandatului la șefia NATO

scris de Misu Andrei
41 Afisari

Președintele României l-a felicitat pe Jens Stoltenberg pentru prelungirea mandatului la șefia NATO cu încă un an de zile. Klaus Iohannis a precizat că așteaptă cu nerăbdarea rezultatele Summitului NATO de la Vilnius.

Președintele Klaus Iohannis:. Foto: Administrația Prezidențială

„Felicitări lui Jens Stoltenberg pentru prelungirea mandatului său de succes la cârma NATO. Aștept cu nerăbdare să continuăm să lucrăm împreună pentru consolidarea în continuare a Alianței și pentru rezultate Summitului de la Vilnius”, a transmis Klaus Iohannis într-un mesaj pe Twitter.

Membrii NATO s-au pus de acord asupra prelungirii cu încă un an a mandatului lui Jens Stoltenberg în funcţia de secretar general al alianţei, decizia urmând să fie validată săptămâna viitoare, au anunţat joi pentru AFP mai mulţi diplomaţi.

„Toată lumea este de acord. Rămânerea (lui Jens Stoltenberg în funcţie) va fi validată oficial şi anunţată săptămâna viitoare„, a declarat un diplomat al NATO, citat de agenţia de presă franceză, potrivit Agerpres.

Pe parcursul ultimelor săptămâni, Jens Stoltenberg a avut întrevederi cu majoritatea liderilor ţărilor din alianţă, pentru a pregăti summitul NATO din 11 şi 12 iulie de la Vilnius, capitala Lituaniei.

Săptămâna trecută, Stoltenberg a discutat cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi a participat la un summit al liderilor ţărilor din UE, dintre care 22 sunt membre ale NATO. Mai mulți diplomați au explicat că aliaţii i-au căutat un succesor, însă nu au reuşit să ajungă la o înţelegere asupra candidaţilor propuşi.

Jens Stoltenberg a efectuat două mandate complete la conducerea NATO, începând cu 1 octombrie 2014, iar şederea sa în funcţie a fost deja prelungită cu un an în 2022, după declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei.

Secretarul general al NATO declara la jumătatea lunii iunie că nu aspiră ca ţările aliate să-i prelungească încă o dată mandatul la conducerea organizaţiei transatlantice, care se va încheia la 30 septembrie, potrivit EFE, citată de Agerpres.

„Nu am nicio intenţie să caut o prelungire (a mandatului de secretar general)”, a precizat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.  Declarația a fost făcută de politicianul norvegian la sosirea la reuniunea miniştrilor apărării din ţările membre NATO. Stoltenberg fusese întrebat dacă ar fi dispus să rămână la conducerea NATO pentru încă şase sau douăsprezece luni în cazul în care statele membre i-ar cere acest lucru.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS