Acasa Actualitate-Interna Klaus Iohannis: România și Polonia sprijină ferm integrarea Republicii Moldova, a Ucrainei și a Georgiei în UE

Klaus Iohannis: România și Polonia sprijină ferm integrarea Republicii Moldova, a Ucrainei și a Georgiei în UE

scris de Misu Andrei
30 afisari

Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, în cadrul conferinței de presă susținute alături de omologul său polonez, Andrzej Duda, că România susține suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, în contextul invaziei ruse din Ucraina. De asemenea, Iohannis a spus că România și Polonia sprijină ferm integrarea Republicii Moldova, a Ucrainei și a Georgiei în UE și că cele două state vor continua să acționeze pentru ca acest obiectiv să devină realitate.

„Am discutat astăzi și despre criza umanitară profundă generată de agresiunea Federației Ruse, care trebuie să înceteze imediat. România continuă să desfășoare acțiuni complexe în sprijinul refugiaților din Ucraina.

În acest sens, am avut un schimb de opinii și de bune practici cu Președintele Poloniei în ceea ce privește măsurile implementate de fiecare stat pentru gestionarea valului de refugiați.

Am evidențiat și operaționalizarea centrului logistic de la Suceava, care asigură preluarea asistenței pentru Ucraina, dar și pentru Republica Moldova.

De asemenea, am discutat despre rolul şi responsabilitățile pe care România şi Polonia le au în regiune.

În acest context, am reconfirmat susținerea fermă și deplină a României pentru Republica Moldova, precum și pentru suveranitatea și integritatea sa teritorială.

Impactul conflictului din Ucraina asupra Republicii Moldova este unul major, iar Republica Moldova are nevoie de sprijin solid și coordonat, financiar și logistic, din partea Uniunii Europene și a statelor membre, care să acopere inclusiv securitatea sa energetică.

Totodată, România și Polonia sprijină ferm integrarea Republicii Moldova, a Ucrainei și a Georgiei în Uniunea Europeană și vom continua să acționăm pentru ca acest obiectiv să devină realitate”, a afirmat Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Klaus Iohannis l-a primit, marți, la Palatul Cotroceni, pe președintele Republicii Polone, Andrzej Duda. Cei doi șefi de stat au avut convorbiri tête-à-tête și oficiale.

Andrzej Duda a efectuat luni o vizită de lucru la Chişinău, unde a avut o întrevedere cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

Discuțiile au loc în contextul crizei din Ucraina și al mai multor întâlniri la nivel internațional programate în această săptămână.

Preşedintele american Joe Biden va călători vineri în Polonia, pentru a discuta răspunsul internaţional la invazia Rusiei în Ucraina care a declanşat o „criză umanitară şi a drepturilor omului”, a anunţat duminică seara purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult