Acasa Actualitate-Interna Legea descentralizării, declarată neconstituțională de CCR

Legea descentralizării, declarată neconstituțională de CCR

scris de G. D.
4 afisari

Judecătorii Curţii Constituţionale au anunțat verdictul în cazul legii descentralizării: actul legislativ promovat prin asumarea răspunderii de Guvernul Ponta este neconstituțional.

Curtea Constitutionala a României

Curtea Constitutionala a României

„Cu unanimitate de voturi, admite obiecţia de neconstituţionalitate în ceea ce priveşte criticile de neconstituţionalitate intrinsecă şi constată că Legea privind stabilirea unor măsuri de descentralizare a unor competenţe exercitate de unele ministere şi organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, precum şi a unor măsuri de reformă privind administraţia publică, în ansamblul ei, este neconstituţională„, se arată în decizia CCR.

De asemenea, cu majoritate de voturi, judecătorii CCR au respins „criticile de neconstituţionalitate extrinsecă a Legii”.

Decizia se va comunica preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru şi se publică în Monitorul Oficial.

Sesizarea la Curtea Constituţională a fost depusă de PDL şi a fost semnată de 70 parlamentari democrat-liberali.

Curtea Constituţională trebuia să analizeze sesizarea PDL la începutul lunii decembrie, însă au decis să amâne o decizie până în 10 ianuarie.

Președintele Traian Băsescu a fost cel care a criticat cel mai vehement legea propusă de USL.

„Nu vreau să fiu alarmist, dar avertizez pubic că este o crimă administrativă, nu neapărat pentru că s-ar da peste cap funcţionarea acestor instituţii – schimbarea stăpânilor, bucuria nebunilor –  dar se uită definiţia statului român, care e stat unitar. Vă dau scris că dacă vor face această mişcare, antinaţională, vor trebui să reînfiinţeze în câteva luni noi direcţii”, a declarat Băsescu după ce a legea a fost votată.

Legea descentralizării este creația lui Liviu Dragnea, cel care s-a ocupat în cadrul USL de proiectul descentralizării administrative. Propunerile pe care le-a făcut și promovat inclusiv prin această lege vizau transferarea unor structuri de decizie pentru mai multe ministere de la Guvern la județe. Astfel, baronii locali urmau să capete mai multă putere și independență.

2 comentarii

Pribeagul 10-01-2014 - 21:54

🙂

Descentralizare, nu. Regionalizare, nu. Constitutie, nu. In schimb s-au obtinut succese aproape complete in instituirea unor noi impozite si largirea bazei de impozitare. Tot e ceva.

MI-5 11-01-2014 - 11:12

Regionalizare = actiune anti-nationala = tradare de tara!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult