Acasa Actualitate-Interna Legea pensiilor speciale și eliminarea pensiilor parlamentare vor fi votate săptămâna viitoare în Parlament. SURSE.

Legea pensiilor speciale și eliminarea pensiilor parlamentare vor fi votate săptămâna viitoare în Parlament. SURSE.

scris de Misu Andrei
47 Afisari

Liderii Coaliției au stabilit ca săptămâna viitoare să fie tranșată prin vot în Plen legea pensiilor speciale, potrivit surselor „Adevărul”. De asemenea, săptămâna următoare ar urma și un plen comun pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.

 

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au decis ca săptămâna viitoare să se dea votul pe legea pensiilor speciale și să organizeze și un plen comun al Senatului și Camerei Deputaților privind eliminarea pensiilor parlamentare,  având în vedere faptul că de la 1 iulie începe vacanță parlamentară.

Premierul Ciolacu a subliniat chiar după ce a primit votul de acordare a încrederii în Parlament că legile pentru eliminarea pensiilor speciale, inclusiv ale parlamentarilor, vor trece de Parlament până la finalul sesiunii parlamentare.

Până la sfârşitul sesiunii, aceste legi vor trece de votul Camerei Deputaţilor şi Senat”, a anunțat Marcel Ciolacu.

Premierul a mai susținut că discuții vor fi purtate și cu ministrul Muncii, Marius Budăi, „pentru a vedea amendamentele şi scrisoarea de la Comisie în ceea ce priveşte pensiile speciale, astfel încât până la sfârşitul acestei sesiuni să treacă legea prin Camera Deputaţilor”.

Criticile Ralucăi Turcan pe proiectul de tăiere a pensiilor speciale

Raluca Turcan, fostă ministră a Muncii și vicepreședintă a PNl, sugerează că actualul proiect privind pensiile speciale ar putea fi neconstituțional, dacă rămâne prevederea referitoare la pensiile din sistemul de apărare.

Ca ministru al muncii am fost singurul care a pus bazele creării unui cadru legal CONSTITUȚIONAL de soluționare a inechităților crase între sistemul de pensii speciale și sistemul public de pensii. Mai mulți politicieni au simulat, în timp, rezolvarea acestei problem, dar real au oferit doar simulacre, soluțiile propuse fiind declarate neconstituționale. Îmi fac datoria să prezint de ce cred că se pregătește o falsă soluționare a acestei probleme”, este prima parte a avertismentului făcut de Raluca Turcan, într-un mesaj pe Facebook.

În varianta propusă de mine, și cred cu tărie acest lucru în continuare, pensiile din sistemul de apărare și ordine publică NU erau incluse în proiectul prin care urmăream aducerea celor șase categorii de pensii speciale mai aproape de contributivitate. Am bazat această diferențiere pe decizii ale Curții Comatitutionale care prevăd: „pensia de serviciu pentru militari a fost instituită în vederea stimulării stabilităţii în serviciu şi a formării unei cariere în […] rândul cadrelor militare permanente” și nu reprezintă un privilegiu, ci este justificată în mod obiectiv, ea constituind o compensaţie parţială a inconvenientelor ce rezultă din rigoarea statutelor speciale cărora trebuie să li se supună militarii””, mai puncta fosta ministră a Muncii.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS