Acasa Actualitate-Interna Luminiţa Odobescu, ministrul Afacerilor Externe: România va fi parte activă în procesul de reconstrucţie a Ucrainei

Luminiţa Odobescu, ministrul Afacerilor Externe: România va fi parte activă în procesul de reconstrucţie a Ucrainei

scris de Misu Andrei
63 Afisari

România a fost alături de Ucraina de la începutul războiului de agresiune al Rusiei şi va fi parte activă în procesul de reconstrucţie a ţării vecine, a afirmat, miercuri, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu.

Luminiţa Odobescu, foto:facebook.com

Conform MAE, ea a participat, la Londra, la Conferinţa privind reconstrucţia Ucrainei, ce reuneşte până joi reprezentanţi de nivel înalt din aproximativ 60 de state şi 30 de organizaţii internaţionale, precum şi reprezentanţi ai sectorului privat, mediului academic şi societăţii civile. Evenimentul este organizat de Regatul Unit şi Ucraina, potrivit Agerpres. 

Potrivit şefei diplomaţiei române, au trecut „16 luni de atacuri continue împotriva integrităţii teritoriale a Ucrainei, 16 luni de crime de război îngrozitoare, cel mai recent exemplu fiind distrugerea barajului de la Nova Kakhovka”.

Odobescu a subliniat că procesul de reconstrucţie a ţării vecine ar trebui să includă, ca prioritate, îmbunătăţirea conectivităţii cu Uniunea Europeană prin intermediul statelor vecine în ceea ce priveşte coridoarele de transport, energia, domeniul digital, iar această perspectivă de conectare trebuie să fie extinsă şi în Republica Moldova.

În contextul participării la conferinţă, ministrul român a avut o întrevedere cu omologul ucrainean, Dmitro Kuleba.

Luminiţa Odobescu a reconfirmat, în acest context, „sprijinul deplin şi neabătut al României pentru integrarea europeană şi euroatlantică a Ucrainei”, informează MAE. De asemenea, ea a apreciat efortul autorităţilor de la Kiev pentru îndeplinirea recomandărilor enunţate de Comisia Europeană în luna iunie anul trecut în contextul acordării statutului de stat candidat Ucrainei.

Ministrul a abordat şi problema respectării integrale a drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina şi a punctat importanţa angajării celor două state într-un dialog susţinut pe acest subiect. Luminiţa Odobescu a exprimat aşteptarea părţii române pentru o decizie cât mai grabnică a Ucrainei legată de recunoaşterea inexistenţei aşa-zisei „limbi moldoveneşti”, a mai transmis MAE.

1 comentariu

Cetățeanul prostit de sistem 22-06-2023 - 19:34

România va cotiza din greu și nu va avea decât ponoase, economice, politice, teritoriale, căci Moldova va ceda teritoriul Transnistrieni către Ucraina și nu va primi la schimb Bucovina de Nord, Bugeacul și Herta, iar Insula Șerpilor și Brațul Chilia vor fi ucrainene.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS