Acasa Actualitate-Interna MAE: Atenționare de călătorie pentru Bulgaria. Aglomeraţie la punctele de trecere a frontierelor

MAE: Atenționare de călătorie pentru Bulgaria. Aglomeraţie la punctele de trecere a frontierelor

scris de Misu Andrei
35 Afisari

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Bulgaria către Grecia şi Turcia, precum şi retur către România, în perioada 28 aprilie – 1 mai, că se preconizează înregistrarea unor timpi de aşteptare ridicaţi la punctele de trecere a frontierelor (PTF) rutiere bulgare.

Astfel, MAE recomandă cetăţenilor români să folosească toate punctele de frontieră şi să se asigure că deţin combustibil, apă, alimente suficiente pentru astfel de situaţii, scrie Agerpres.

De asemenea, cetăţenilor români ce revin în România în data de 1 mai li se recomandă să aibă în vedere posibilitatea măririi considerabile a timpilor de aşteptare la trecerea prin punctul de frontieră Ruse, la taxa de pod, atunci când turiştii români revin în România şi aleg să intre în ţară prin PTF de la podul Giurgiu-Ruse.
Turiştii români care aleg să revină în ţară prin PTF Ruse trebuie să pregătească, în prealabil, suma exactă pentru taxa de pod, şi anume 2 euro sau 4 leva, în acest mod putând fi scurtaţi considerabil timpii de aşteptare la procesarea şi eliberarea documentelor justificative tip chitanţe, facturi sau bonuri fiscale.

În acest context, este importantă informarea corectă, achiziţionarea din timp a vinietelor electronice şi achitarea conformă a taxelor de drum tip TOLL, pentru folosirea infrastructurii rutiere publice din Bulgaria.

Firmele româneşti de transport internaţional de marfă sau pasageri care tranzitează teritoriul bulgar în această perioadă trebuie să ia măsurile adecvate în vederea organizării temeinice a itinerariilor de deplasare şi stabilirii programului de lucru al conducătorilor auto, prin luarea în considerare a unor timpi de aşteptare considerabil măriţi la trecerea frontierelor.

Se mai recomandă folosirea, pentru intrarea în România, şi a celorlalte puncte de trecere a frontierei situate la frontiera cu Bulgaria, precum PCTF Vidin – Calafat, PCTF Kardam – Negru Vodă, PCTF Oryahovo – Bechet (ferry), PCTF Dobromir – Krushari (maxim 3,5 tone), PCTF Kainardzha – Lipniţa (maxim 3,5 tone), PCTF Nikopol – Turnu Măgurele (ferry) şi PCTF Svishtov – Zimnicea (ferry), ultimele patru PCTF cu program de funcţionare în intervalul orar 8,00 – 20,00.

Informaţii suplimentare pot fi accesate astfel:

  • starea actuală a drumurilor: pe aplicaţia gratuită LIMA, www.lima.api.bg, de pe pagina de Internet a Agenţiei „Infrastructura Rutieră” – www.api.bg şi la numărul de telefon 070013020, accesibil în regim non-stop;
  • e-vigneta şi sistemul e-TOLL: aici;
  •  situaţia circulaţiei prin punctele de trecere a frontierei bulgare: aici;
  • situaţia zborurilor, pe aeroportul din Sofia: aici;
  • starea vremii: aici;
  • regimul vamal, la intrarea în Bulgaria dinspre Turcia, aici (Condiţii de călătorie în R. Bulgaria, titlul Reglementări vamale) şi pe site-ul Agenţiei „Vămi” din R. Bulgaria.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor web sofia.mae.ro, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă”, care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS