Acasa Actualitate-Interna Marcel Ciolacu, despre pensiile speciale: Așteptăm răspunsul Comisiei încât să facem amendamentele

Marcel Ciolacu, despre pensiile speciale: Așteptăm răspunsul Comisiei încât să facem amendamentele

scris de Misu Andrei
70 Afisari

Premierul României a precizat că un ultim draft referitor la pensiile speciale a fost trimis de către ministerul Justiției către Comisie în urmă cu 48 de ore. Ciolacu susține că Guvernul așteaptă răspunsul pentru a putea face amendamentele și trece proiectul prin Parlament.

Marcel Ciolacu Foto: gov.ro

Șeful Executivului a subliniat că legea pensiilor speciale  „mai mult ca sigur va fi contestată la CCR”.

„Mai sunt 3 lucruri de negociat: unde ne încadrăm cu calculul, ce luni se iau în calcul când se calculează pensia magistraților. Este această negociere care mai durează, ultimul draft a fost trimis de ministerul Justiției acum 48 de ore și așteptăm răspunsul Comisiei astfel încât să facem amendamentele să le trecem prin Parlament și mai mult ca sigur va fi contestată la CCR. Avem termen până la 1 noiembrie. Cred că solicitările Comisiei sunt de bun simț și pot fi respectate”, a precizat Marcel Ciolacu la Digi24.

Premierul a punctat că „dacă nu închidem acest jalon până la 1 noiembrie, depunem cererea fără acest jalon și vom pierde 1,4 miliarde de euro”. Ciolacu a adăugat că se poate rezolva și dupa 1 noiembrie, precizând că „oricum plățile se fac în lunile februarie, martie”.

„S-a creat o nedreptate în societate. Militarii nu au avut în lege partea de contribuție. Ei au pensie de serviciu. Polițiștii nu au avut parte de contribuții. Așa a fost construit statul român. Între timp am făcut pași imenși. S-a băgat un plafon, s-a venit cu propunerea să fie impozitate cu 20%. Jalonul este cu militari cu tot. Eu a trebuit să mă duc și să explic aceste lucruri. Am negociat să existe un plafon: salariul mediu net pe economie. Nu știu dacă cei de la USR care au scris pe secret acest PNRR au spus public că deciziile CCR vizează numai pensiile magistraților. A fost o șmecherie când a fost PNRR”, a precizat Marcel Ciolacu.

Promisiune de creștere a pensiilor

Premierul a precizat la Digi24 faptul că pensiile vor fi crescute cu rata inflației, punctând că își dorește ca până la 1 ianuarie să fie promulgată legea pensiilor.

„Eu vreau ca până la 1 ianuarie să am promulgată legea pensiilor. Reforma prevăzută în cererea de plată numărul patru. Există trei variante făcute cu Banca Mondială, eu merg pe primul scenariu pe care l-am convenit cu Comisia. Cea în care se închid inechitățile. De exemplu sunt oameni care au muncit 30 de ani și au pensie de 1.500 de lei. Nu exista contribuție pe timpul lui Ceaușescu. Ce să fac? Să îl scot din mormânt să îl cert? Sunt niște inechități. Pensiile vor fi crescute cu rata inflației”, a precizat șeful Executivului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS