Acasa Actualitate-Interna Ministerul Sănătății revine cu precizări despre pastilele cu iod

Ministerul Sănătății revine cu precizări despre pastilele cu iod

scris de Misu Andrei
66 Afisari

Ministerul Sănătății face precizări, luni seara, despre pastilele cu iod, după ce ministrul Alexandru Rafila a fost criticat de medicii de familie pentru că a îndemnat populația să-și ridice „cât mai repede” din farmacii acest medicament, necesar în cazul unei creșteri a radioactivității și pentru care este nevoie de rețetă de la medicul de familie.

„Distribuția pastilelor e perfect funcțională. Îndemn pe toată lumea, pe toate persoanele de până la 40 de ani, să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripția pentru pastilele de iodură de potasiu”, a spus luni Alexandru Rafila, răspunzând la o întrebare a jurnaliștilor. El a adăugat că sunt 2.500 de farmacii în toată țara în care se găsesc aceste pastile, iar oamenii le pot ridica gratuit, pe baza rețetei. „Este un sistem perfect funcțional. Este important ca oamenii să apeleze la sistemul pe care noi am reușit să îl punem la punct”, a spus ministrul sănătății.

Medicii de familie, nemulțumiți de îndemnul lui Rafila

La scurt timp după această declarație, medicii de familie au avertizat că acest anunț al ministrului sănătății este de natură să le aglomereze inutil cabinetele, având de suferit pacienții cu probleme curente de sănătate.

Federația Medicilor de Familie din România a transmis un comunicat în care spune că perioadele de așteptare pentru persoanele cu probleme de sănătate curente „este posibil” să crească cu zile sau chiar săptămâni, pentru că vor avea prioritate persoanele care vor să primească rețeta pentru iodură de potasiu.

„Atenţionăm că reţetele nu pot fi trimise pe Whatsapp, e-mail, fiind necesară prezența fizică la cabinet. Semnalăm că şi Sistemul Informatic Unic Integrat al CNAS funcționează cu întreruperi de astăzi dimineață, astfel încât pot să apară întârzieri şi pentru consultaţiile programate. Ne cerem scuze pacienţilor noştri pentru situația în care am fost puşi din nou de ministrul Sănătăţii”, a transmis Federația Medicilor de Familie din România.

1 comentariu

lucral 10-08-2022 - 15:09

Medicul de familie nu trebuie implicat. La farmacie se arata doar cardul de sanatate, se bifeaza in program ca pastilele iodate s-au dat pentru posesorul cardului care nu va mai putea achizitiona in vederea bisnitei pastile suplimentare. Dar se pare ca asta este greu de facut in programul care citeste cardurile de sanatate.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult