Acasa Actualitate-Interna Ministrul Agriculturii anunță suspendarea importului de cereale din Ucraina timp de 30 de zile.

Ministrul Agriculturii anunță suspendarea importului de cereale din Ucraina timp de 30 de zile.

scris de Misu Andrei
21 afisari

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a dat asigurări fermierilor români că, timp de 30 de zile, nu va intra niciun bob de grâu sau de porumb din Ucraina. Astfel, fermierii și procesatorii români sunt singurii care vor beneficia de licențiere în zona cerealelor.

(foto: paginadeagricultura.ro)

În cadrul unei întâlniri cu asociaţiile fermierilor români, el a declarat:

„În momentul de faţă, în România nu a intrat şi nu va intra un bob de grâu din Ucraina. Mai mult de atât, până la ora 24:00, aşteptăm planul transmis de Ucraina. Au transmis un plan provizoriu la care MADR şi Guvernul României au adus argumente pentru a încerca să licenţiem împreună societăţile comerciale, care vor încerca să facă o relaţie comercială între România şi Ucraina. Vreau să-i asigur pe toţi fermierii români, să stea calmi, pentru că nu va intra pe o perioadă de 30 de zile niciun bob de cereale din Ucraina”, a spus, luni seara, Florin Barbu, la finalul întâlnirii cu asociaţiile fermierilor români.

Ministrul a precizat și că îi va transmite omologului ucrainean punctul de vedere al MADR şi al Guvernului României, privind licenţierea societăţilor din România.

„Vreau să transmit un singur lucru: singurele societăţi care pot beneficia de aceste licenţe sunt doar fermieri şi procesatori români”, a susţinut Barbu.

De asemenea, ministrul Agriculturii a subliniat că în 30 de zile trebuie să se realizeze aceste licenţe, atât pe teritoriul Ucrainei, cât şi pe teritoriul României, iar, în cazul în care „se va forţa şi se va încerca să se aducă 1 kg de grâu sau de porumb în România”, ordinul de interdicţie este pregătit şi va fi dat și publicat în Monitorul Oficial.

La rândul său, președintele Pro Agro, Ionel Arion, a transmis că fermierii sunt dispuși să aștepte 30 de zile pentru implementarea acestui mecanism, iar dacă nu vor fi respectate aceste decizii, vor reacționa în consecință:

„Aşa cum domnul ministru ne-a cerut să păsuim 30 de zile, iar mecanismul acesta să-l vedem implementat, îi asigurăm pe fermierii noştri, colegii noştri, care azi aşteaptă un răspuns de la noi, că suspendăm pentru 30 de zile cererile noastre. La cel mai mic semn că nu se respectă aceste decizii de implementare a planului pe care l-a gândit ministerul, vom reacţiona în consecinţă. Practic, ministerul ne oferă 30 de zile şi noi oferim ministerului tot 30 de zile. După 30 de zile revenim la planul iniţial. Aşteptăm şi avem încredere în Guvern că aceste măsuri se vor implementa”, a explicat Ionel Arion.

Fermierii vor monitoriza vămile

Florin Barbu a adăugat că orice hotărâre de guvern prin care se va aplica această licenţiere va fi asumată și discutată împreună cu asociaţiile din agricultură:

„Licenţierea se va face de către Ministerul Agriculturii și ANSVSA. Societăţile care pot achiziţiona cereale din Ucraina nu pot fi decât fermierii români. Vorbim aici de cei din zootehnie și procesatorii români care au parte de procesare în România. Alţi intermediari sau traderi sau alte persoane nu vor fi autorizate pe acest lucru. (…) Voi veni cu această completare la planul pe care mi l-au trimis și bineînţeles că, aşa cum și domnul Arion a spus, în 30 de zile în România nu se va întâmpla nimic. Vreau să asigur fermierii români că nu vor avea probleme din punct de vedere al importurilor de cereale din Ucraina și după 30 de zile vă asigur că orice hotărâre de guvern prin care noi vom aplica aceste licenţiere va fi asumată și va fi discutată împreună cu asociaţiile din agricultură”, a susţinut şeful MADR.

Ministrul a promis și că din grupul de licenţiere de la MADR va face parte și un reprezentant al uneia dintre asociaţii. De asemenea, fermierii au transmis că în toată această perioadă vor monitoriza vămile:

„Am discutat cu preşedintele Vămii Române, va fi un număr de telefon pentru reclamaţii și sesizări pus la dispoziţia fermierilor, dacă se vor găsi nereguli”, a mai spus ministrul Agriculturii.

Interdicția Comisiei Europene asupra cerealelor ucrainene

În luna mai, Comisia Europeană a permis Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României şi Slovaciei să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui provenite din Ucraina, permiţând în același timp tranzitul acestor mărfuri pentru export în altă parte.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS