Acasa Actualitate-Interna Ministrul Economiei anunță ieftinirea gazelor după 1 iulie

Ministrul Economiei anunță ieftinirea gazelor după 1 iulie

scris de Misu Andrei
83 afisari

Gazele pentru populaţie se vor ieftini după liberalizarea prețurilor, care va avea loc pe 1 iulie, anticipează ministrul Economiei, Virgil Popescu, care estimează o scădere de 10-15%. Și consumatorii industriali se vor bucura de prețuri mai bune, crede ministrul.

foto:gov.ro

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a anunțat că guvernul a luat în ședința de joi măsuri care să permită liberalizarea pieţei gazelor naturale de la 1 iulie, menţionând că se aşteaptă la o scădere a preţurilor cu 10-15%.

„Am luat astăzi aceste măsuri pentru a definitiva liberalizarea pieţei gazelor naturale. Sunt convins că această liberalizare va duce la o scădere cu un procent între 10-15% şi mă aştept ca în perioada imediat următoare, în cursul lunii iulie, cel mai târziu la începutul lunii august, acest lucru să se vadă şi în facturile cetăţenilor”, a declarat Virgil Popescu la finalul ședinței de guvern.

„Începând cu data de 1 iunie, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie a pus la punct un program de vânzare pe piaţa centralizată a gazelor de către cei doi mari producători. Acest program se numeşte generic ‘gas program release’. Prin acest program, practic, o cantitate pe care noi am stabilit-o astăzi în lege, de 40% din producţia totală a celor doi producători – din care se scade consumul tehnologic şi consumul propriu -, va fi ofertată la un preţ aliniat la preţul european, la preţ de referinţă al bursei de la Viena. De acolo se pleacă licitaţia. Au fost deja tranzacţionări făcute la un preţ de 30 de lei, de 40 de lei, de 50 de lei, în plină iarnă, un preţ care este cu cel puţin 30% mai mic decât preţul reglementat de acum”, a spus Popescu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult