Acasa Actualitate-Interna Nelu Tătaru: Dacă se respectau regulile din 15 mai, nu trăiam a doua cocoașă.

Nelu Tătaru: Dacă se respectau regulile din 15 mai, nu trăiam a doua cocoașă.

scris de Misu Andrei
101 afisari

Ministrul Sănătății a declarat marți, după vizita la spitalul Covid de la Oradea, că România nu ar fi trecut prin a doua cocoașă dacă s-ar fi respectat regulile luate după relaxarea din 15 mai. Nelu Tătaru a precizat că, dacă înainte asimptomaticii refuzau internarea, acum refuză externarea după ce văd evoluția bolii.

„Am văzut a doua cocoașă, a doua fază a primului val pandemic în care a fost mai agresiv decât în primul val. În condițiile în care avem un număr mare de cazuri, avem și o adresabilitate și o încărcare pe terapie intensivă. Terapia intensivă este segmentul sanitar care trepidează la un moment dat: am plecat cu un număr limitat de paturi bine dotate, acum avem 1.034 paturi complet utilate, 473 cazuri la ATI. Este momentul pe care-l putem gestiona, dar nu lăsăm doar în baza corpului medical”, a spus ministrul sănătății.

El a subliniat: „Când am făcut măsuri de relaxare, începând din 15 mai, le-am făcut în baza unei scăderi a numărului de cazuri. În măsura în care se respectau aceste reguli, nu trebuia să trăim a doua cocoașă”.

De asemenea, Nelu Tătaru a declarat că, dacă în prima fază asimptomaticii cereau să fie externați deoarece nu voiau să stea în spital, acum medicii se confruntă cu un val de persoane asimptomatice care, după ce văd evoluția bolii, refuză să fie externate.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult