Acasa Actualitate-Interna Nicolae Ciucă: „Vom continua dialogul cu sindicatele din Educație”

Nicolae Ciucă: „Vom continua dialogul cu sindicatele din Educație”

scris de Misu Andrei
43 Afisari

Premierul Nicolae Ciucă a explicat, marți, la sediul Guvernului, că va continua dialogul cu sindicatele din Educație, subliniind însă că o parte dintre măsurile solicitate nu pot fi puse în practică în acest moment.

Foto: Guvernul României

Doresc să subliniez câteva aspecte care trebuie să fie cunoscute şi conştientizate de către fiecare dintre noi. Am discutat cu reprezentanţii sindicatelor, atât la nivelul Ministerul Educaţiei, în echipă la nivelul Guvernului, cu preşedintele Camerei Deputaţilor, la nivelul Legislativului şi, desigur, reprezentanţii coaliţiei pentru a avea un dialog cât se poate de onest şi a face în aşa fel încât să se înţeleagă că nu sunt doar vorbe, ci că ne-am asumat ca învăţământul să reprezinte prioritatea naţională numărul unu, ceea se va întâmpla, atât prin programul de guvernare, cât şi prin modul în care se va reflecta prin măsurile pe care le-am luat, le vom lua, astfel încât să asigurăm viitorul copiilor noştri, viitorul ţării„, a afirmat premierul Nicolae Ciucă, marți, la Guvern.

Totodată, șeful Executivului român a arătat că bugetul Educației a crescut anul trecut cu 2 miliarde de lei, iar anul acesta cu 6 miliarde de lei. „Au fost fonduri şi sunt fonduri alocate în sistem de prioritate. (…) Sunt două priorităţi la nivel naţional: sistemul de educaţie şi sistemul de sănătate”, a subliniat Ciucă, arătând că problemele din sectorul Educaţiei nu pot fi rezolvate prin blocarea anului şcolar.

„De aceea, mă angajez personal, am discutat şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, domnul Marcel Ciolacu, astăzi vom continua dialogul, vom avea întâlniri cu asociaţia părinţilor, cu asociaţia elevilor şi vom face în aşa fel încât, pe bază de dialog, să rezolvăm problema, făcând încă o dată apel şi la liderii de sindicat şi la cadrele didactice să înţeleagă măsurile pe care noi le-am luat”, a mai explicat premierul, amintind că legile Educației au fost votate de Parlament și trebuie să producă efecte începând cu anul școlar viitor.

Nicolae Ciucă a mai arătat că a fost decalat „întreg procesul de elaborare a Legii salarizării prin care se elimină inechităţile şi se aduce învăţământul pe locul care i se cuvine”.

Am găsit, de asemenea, resurse să putem să asigurăm acei bani, acele bonificaţii pentru debutanţi în învăţământ. (…) Este în dezbatere publică proiectul de hotărâre de guvern, proiectul de ordonanţă de urgenţă. Am înţeles problemele personalului nedidactic şi auxiliar”, a mai spus Ciucă.

Premierul a mai susținut că o majorare a cheltuielilor în prezent ar afecta inclusiv fondurile europene, Guvernul având o țintă de deficit care trebuie îndeplinită.

„Celelalte chestiuni pe care le-am discutat la întâlnirea cu liderii sindicatelor sunt absolut foarte, foarte greu de îndeplinit în momentul de faţă, în condiţiile în care – şi încă o dată fac apel – trebuie să înţelegem că România ca să poată să beneficieze în continuare de fondurile europene (…) avem o ţintă de deficit pe care trebuie s-o îndeplinim. Nu putem să sporim în acest moment cheltuielile, pentru că absolut orice astfel de cheltuială produce efect pe deficit şi, o dată ce am pierdut controlul asupra deficitului, este clar că nu ne mai îndeplinim obiectivele şi intrăm într-o altă paradigmă, pe care nu ştiu cine o va controla„, a explicat prim-ministrul.

Totodată, șeful Guvernului a mai explicat în privința continuării mandatului că „nu ar fi onest„ să predea un mandat cu probleme, subliniind însă că liderii guvernamentalli vin la guvernare ca să rezolve problemele.

„Nu ar fi nici onest, nici corect, nici principial să predau un mandat care să aibă probleme, să aibă… Oricum sunt probleme, orice asumare de mandat presupune de la sine şi asumarea problemelor. Nimeni nu ne dă o situaţie rezolvată şi să o guvernăm. Venim la guvernare ca să rezolvăm problemele. Dar, încă o dată, o astfel de chestiune n-aş putea să o fac, pentru că nu mi se pare, cum spuneam, nici principial şi nici onest şi este o chestiune care are continuitate într-o coaliţie care şi-a asumat guvernarea într-o situaţie deosebit de dificilă pentru ţara noastră„, a mai spus Ciucă.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS