Acasa Actualitate-Interna Nicușor Dan și MApN dezmint infromațiile privind mobilizarea rezerviștilor din București

Nicușor Dan și MApN dezmint infromațiile privind mobilizarea rezerviștilor din București

scris de Misu Andrei
94 Afisari

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a informat public că într-un anunț pe Facebook că nu există nicio intenție de mobilizare a rezerviștilor din București de către Primăria Capitalei, așa cum se dezinformează pe unele rețele sociale sau pe diferite grupuri de mesagerie instant, precum WhatsApp.

„Față de hârtia care circulă pe rețelele de socializare, informațiile sunt următoarele: Legea 477/2003 și HG 1204/2007 prevăd obligația instituțiilor de a avea o evidență a situației militare a angajaților. Este o coincidență că Primăria face actualizarea (doar pentru angajații proprii, important de subliniat) în aceste zile.

Vă rog nu distribuiți astfel de informații false și căutați informații din surse oficiale”, a precizat primarul general al Capitalei.

Primăria Capitalei a anunţat, miercuri, că direcţiilor municipalităţii li s-a cerut să-şi actualizeze evidenţa personalului cu obligaţii militare, iar acest demers nu are legătură cu războiul din Ucraina.

Potrivit unui comunicat al PMB transmis Agerpres, „la solicitarea Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale – Serviciul Probleme Speciale Bucureşti, aflată în subordinea Guvernului, Direcţia Generală Situaţii de Urgenţă, Statistici şi Strategii – Direcţia Înzestrare Materială şi Situaţii de Urgenţă a transmis în data de 28.02.2022 către toate direcţiile din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti solicitarea de actualizare a evidenţei personalului cu obligaţii militare”.

„Întocmirea acestor documente este un atribut legal al tuturor instituţiilor statului. (…) Această acţiune a Primăriei Municipiului Bucureşti nu are legătură cu evenimentele de la graniţele ţării şi nu a fost iniţiată de către primarul general”, se precizează în comunicatul citat.

Municipalitatea a mai amintit că, anul trecut, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat prin Hotărârea nr. 0015/25.02.2021 Planul de Mobilizare a Economiei Naţionale pentru Apărare valabil în perioada 2021 – 2024, iar în baza acesteia şi a altor prevederi legale direcţia de specialitate din cadrul PMB are obligaţia de a întocmi şi actualiza pentru perioada precizată documentele de mobilizare la locul de muncă pentru personalul propriu.
MApN: Sunt false știrile privind demersurile municipalității pentru identificarea bucureștenilor cu obligații militare
Ştirile privind demersuri ale municipalităţii pentru identificarea bucureştenilor cu obligaţii militare sunt false, fiind vizaţi doar angajaţi ai Primăriei Capitalei, iar îndeplinirea acestei obligaţii nu are legătură cu războiul din Ucraina, potrivit platformei Inforadar a Ministerului Apărării Naţionale (MApN), citată de Agerpres.

„Vă semnalăm apariţia unor materiale de presă care, în baza unui document intern al Primăriei Capitalei, acreditează ideea că instituţia ar realiza o listă a tuturor cetăţenilor care au obligaţii militare. Documentul citat nu reprezintă o dovadă a unor aşa-zise demersuri pentru identificarea bucureştenilor cu obligaţii militare, ci face referire doar la personalul din cadrul Primăriei Generale. (…) În mod evident, îndeplinirea acestor obligaţii legale nu are legătură cu situaţia actuală de securitate din Ucraina”, a explicat MApN.

Potrivit Ministerului Apărăii Naționale, aceste demersuri reprezintă obligaţii legale ale ministerelor, autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, celorlalte instituţii publice şi operatorilor economici pentru asigurarea continuităţii activităţilor economico-sociale în caz de mobilizare sau război.

Ministerul Apărării a mai atras atenţia că „o serie de ştiri false şi acţiuni de dezinformare” au apărut în contextul generat de iminenţa unui conflict în ţara vecină şi, ulterior, de invazia Ucrainei de către Federaţia Rusă.

Conform MApN, cel mai probabil, intenţia din spatele acestor acţiuni este de inducere a „panicii” şi „incertitudinii” în rândul populaţiei, pe baza unor „speculaţii şi interpretări care nu au legătură cu realitatea”.

Ministerul reiterează recomandarea făcută cetăţenilor de a consulta sursele oficiale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult