Acasa Actualitate-Interna Noua lege a compensării și plafonării la energie și gaze intră în vigoare astăzi

Noua lege a compensării și plafonării la energie și gaze intră în vigoare astăzi

scris de Misu Andrei
81 afisari

Noua schemă de compensare și plafonare a facturilor la electricitate şi gaze a intrat de marți în vigoare și se va aplica până pe 31 martie. Modificările față de schema din noiembrie prevăd scăderea plafonului și creșterea compensării facturilor, atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru cei noncasnici.

Ce se întâmplă cu preţul energiei electrice de la 1 ianuarie 2014

Ce se întâmplă cu preţul energiei electrice

Principalele modificări faţă de schema care era în vigoare de la 1 noiembrie prevăd scăderea plafonului de la 1 leu pe kWh la 0,80 de lei pe kWh pentru energie electrică şi de la 0,37 lei pe kWh la 0,31 de lei pe kWh pentru gaze.

Totodată, dacă se încadrează în consumul de 500 de kWh la electricitate şi 300 de metri cubi la gaze lunar, consumatorul beneficiază de o compensare suplimentară până la 0,68 de lei pentru energia electrică şi circa 0,22 de lei pentru gazele naturale, cu toate taxele incluse.

Executivul a aprobat OUG care conţine această schemă de sprijin pe 25 ianuarie 2022.

PSD a solicitat aplicarea retroactivă a schemei. Ministrul Energiei: Acest lucru ar fi neconstituțional

Deşi PSD a solicitat aplicarea schemei retroactiv, de la 1 ianuarie sau chiar de la 1 noiembrie, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat că acest lucru nu ar fi fost constituţional.

„Nu vrem să avem riscuri de neconstituţionalitate şi nicio lege nu acţionează retroactiv, de aceea nu se poate aplica retroactiv, ci de la termenul clar de 1 februarie. Vom discuta în coaliţie în perioada imediat următoare şi vom gândi ce vom face de la 1 aprilie. Avem mai multe scenarii”, a afirmat Popescu, în urmă cu o săptămână.

El a arătat că impactul bugetar al acestei scheme este de 3 miliarde de lei, bani care există în bugetul de stat.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS