Acasa Actualitate-Interna Noua lege anti-drog, promulgată: câți ani de închisoare riscă vânzătorii sau consumatorii

Noua lege anti-drog, promulgată: câți ani de închisoare riscă vânzătorii sau consumatorii

scris de Misu Andrei
128 Afisari

Legea devine mai aspră atât pentru vânzătorii de substanțe interzise, cât și pentru consumatori. Cei care cultivă, dețin sau comercializează droguri, riscă ani buni de închisoare. Actul normativ a fost promulgat, miercuri, de președintele Klaus Iohannis.

Actul normativ vizează modificarea şi completarea Legii nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, precum şi modificarea Legii nr. 194/2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare.

Care sunt noile pedepse pentru vânzarea sau consumul de droguri

Potrivit legii, promulgate miercuri, de preşedintele Klaus Iohannis: cultivarea, oferirea, vânzarea, distribuirea, procurarea, cumpărarea, deţinerea drogurilor de risc se pedepsesc cu închisoarea de la 3 la 10 ani, notează Agerpres.

Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deţinerea ori alte operaţiuni privind circulaţia drogurilor de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi. Dacă faptele prevăzute la alin. 1 au ca obiect droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi, se arată în lege.

Așadar, pedepsele sunt după cum urmează:

De la 5 până la 15 ani de închisoare: pentru introducerea sau scoaterea din ţară, precum şi pentru importul ori exportul de droguri de risc;

De la 10 până la 20 de ani de închioare: pentru aceleași fapte, care implică droguri de mare risc;

De la 15 până la 25 de ani de închioare: dacă faptele au avut ca urmare decesul unei victime.

Conform actului normativ, bunurile şi mijloacele folosite la fabricarea ilicită a drogurilor pot fi folosite în scop didactic, prin punerea lor la dispoziţia unităţilor de pregătire a organelor de aplicare a legii, sau prin folosirea lor în campanii de conştientizare a riscurilor asociate consumului de droguri.

În schimb, de pedepse cu închisoarea ar putea avea parte și acele persoane care încearcă, în mod fals, să convingă potențiali consumatori că substanțele pe care le comercializează sunt permise prin lege, sau cei care pretind că anumite produse ar putea avea efecte psihoactive.

Fapta persoanei care, cu intenţie, efectuează fără drept operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, pretinzând sau disimulând că acestea sunt produse autorizate potrivit legii, sau a căror comercializare este permisă de lege, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea unor drepturi, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă. Publicitatea făcută oricăror produse, pretinzând în mod credibil că prin consum acestea produc efecte psihoactive, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la un an la 5 ani, se menționează în textul legii.

1 comentariu

neacsum 02-03-2023 - 12:45

Cum ramane cu camerele pentru injectare de droguri? Consumul de droguri este acceptat si incurajat prin cearea acestor camere, dar pedepsim transportul si vanzarea sau cumpararea. CEVA ESTE AIUREA AICI. Cei care au propus si doresc crearea acestor camere de injectare nu sunt promotori ai consumului de droguri de mare risc ?

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult