Acasa Actualitate-Interna Numărul insolvențelor a crescut vertiginos în primul semestru

Numărul insolvențelor a crescut vertiginos în primul semestru

scris de Misu Andrei
37 Afisari

Numărul insolvențelor a crescut cu 16% în primul semestru din 2022 față de aceeași perioadă din anul predecent, potrivit ultimei analize realizate de Coface.

Afacerile merg prost. Cu cât a crescut numarul insolvenţelor

Afacerile merg prost. Cu cât a crescut numarul insolvenţelor

Cel mai recent studiu Coface România arată că în primul semestru din 2022 s-au deschis 3.510 proceduri noi de insolvență, în creștere cu 16% față de S1 2021, și cu 6% peste nivelul anterior pandemiei Covid-19. Pierderile financiare cauzate de companiile insolvente în primul semestru din acest an au ajuns la 2,7 mld. lei, în creștere cu 36% față de impactul similar din aceeași perioadă a anului trecut, și aproape cât toate pierderile generate de companiile care au intrat în insolvență în anul 2020.

Afacerile în contextul actual

Mediul de afaceri trece prin provocări încă de la debutul pandemiei. Anul 2020 a fost marcat de efectul de lacăt și incertitudini fara precedent, 2021 a cunoscut o revenire în forță, urmând ca 2022 să debuteze cu războiul Rusia-Ucraina. Analizând contextul economic, putem înțelege mai bine cadrul în care operează companiile.

În continuare, investițiile nu reprezintă principalul motor de creștere economică și dezvoltare a companiilor active în România. Sectoarele unde investițiile au crescut mai accelerat pe parcursul anului 2021 comparativ cu media la nivel național (cca. 15% creștere medie netă a bazei activelor fixe) sunt agricultura (+23%), construcții (+19%), HoReCa (+17%) și producția și furnizarea de energie electrică (+16%).

Durata medie de încasare a creanțelor la nivelul întregului mediu de afaceri a scăzut la 92 zile pe parcursul anului 2021, comparativ cu 117 zile in 2020, niveluri similare fiind raportate doar în perioada 2010-2012. Pe de altă parte, finanțarea acordată companiilor nonfinanciare de către instituțiile de credit a înregistrat un salt fără precedent pe parcursul anului 2021. Astfel, soldul creditelor bancare acordate tuturor companiilor la finalul anului 2021 era de 145 mld lei, în creștere cu 22 mld. lei față de finalul anului precedent.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult