Acasa Actualitate-Interna Oficial: Nouă morți în incendiul izbucnit la secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase Constanța

Oficial: Nouă morți în incendiul izbucnit la secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase Constanța

scris de Misu Andrei
95 Afisari

Un incendiu a izbucnit, vineri, la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, la secția de terapie intensivă. A fost activat planul roșu de intervenție. Pacienții au fost scoși pe geam, într-o operațiune dramatică de salvare a lor. Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a confirmat la Digi24 că sunt persoane decedate, dar nu a spus care este numărul acestora.

Procurorii fac cercetări în legătură cu incendiul.

Un dosar penal a fost deschis pentru ucidere din culpă.

Cauza va fi cercetată de procurorii de la Parchetul Tribunalului Constanța.

DSU: Nouă pacienți au murit

Incendiul s-a manifestat la nivelul secției ATI cu pacienți COVID, a comunicat DSU.

Sunt 9 pacienți decedați.

Întregul spital a fost evacuat. Au fost prealertate toate spitalele din județ pentru preluarea pacienților.

La 09.53 a fost activat Planul Roșu de Intervenție. Incendiul a fost lichidat la ora 10:55.

Au fost cerute echipaje de sprijin din județele Călărași, Galați și Ialomița.

Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a confirmat la Digi24 că sunt persoane decedate, dar nu a spus care este numărul acestora.

„După ce ISU va finaliza intervenția va comunica cum a decurs.

Am dispus DSP Constanța să găsească soluții pentru relocarea pacienților, majoritatea vor fi duși la Județean, la Spitalul de Pneumoftiziologie și la Spitalul Militar, dacă e nevoie și la Medgidia.

Din informațiile pe care le avem, 113 pacienți erau internați, din care 10 la ATI. Este în curs evacuarea în totalitate și transferul pacienților. Cel mai important lucru acum e de a asigura locuri pentru pacienții care trebuie externați și preluați.

Nu am informații dacă sunt persoane din corpul medical care au fost afectate sau rănite în urma intervenției”, a spus ministrul.

Despre raportul din 2020, ministrul a spus că s-au dispus soluții pentru rezolvarea unor probleme medicale. ISU poate comunica măsurile pe partea de prevenire a incendiilor, a spus el.

„Nu am primit nicio solicitare la videoconferințele cu managerii de spitale legat de spitalul din Constanța. Să avem încredere în autorități și în ISU ca să stabilim cauza incendiului. Fără a ști cauza, antamăm o anumită soluție sau alta.

Când știm cauza, știm cine a greșit și unde, dacă sunt cauze obiective sau subiective. Să vedem exact unde a fost produs incendiul. Dacă vorbim de ATI, e vorba de o secție cu supraveghere permanentă. Dacă cauza e legată de infrastructură, suprasolicitare de instalații, e o situație, dacă e alt motiv, e altă situație”, a afirmat ministrul.

UPDATE 11.05. Șapte dinte pacienții decedați sunt din secția ATI Covid a spitalului, secție unde erau internați zece bolnavi în momentul izbucnirii incendiului. Un pacient este resuscitat, potrivit unor surse.

Toti ceilalți pacienți au fost evacuați și sunt transportați la Spitalul Clinic Județean de Urgență, la Spitalul de Pneumoftiziologie și la Spitalul Militar.

Oficial din Ministerul Sănătății: Sunt persoane decedate

UPDATE 10.53.  Un oficial din Ministerul Sănătății a confirmat că sunt persoane decedate, el adăugând că numărul va fi comunicat într-o conferință de presă.

Nouă oameni ar fi murit în timpul incendiului, potrivit unor surse.

Totodată, 113 oameni au fost evacuați. Până în prezent, 50 de persoane au fost evacuate și transferate la alte unități spitalicești.

UPDATE 10.51. Premierul a fost informat despre incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța și continuă să țină legătura cu reprezentanții MAI, Ministerul Sănătății și cei ai prefecturii Constanța.

A fost activată o celulă de criză la MAI pentru a coordona intervenția și a se asigura că sunt evacuați pacienții și că sunt locuri pentru ei în alte spitale.

Premierul Florin Cîțu i-a solicitat secretarului de stat Raed Arafat să meargă la fața locului pentru a se asigura că operațiunile de acolo se desfășoară fără probleme.

Nereguli grave constatate într-un raport din 2020

UPDATE 10.50. În raportul de control făcut la secțiile ATI în 2020 după incendiul din Piatra Neamț au fost semnalate deficiențe și la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța.

S-a constatat că nu funcționează instalațiile de detecție, semnalizare și avertizare a incendiilor.

Instalațiile electrice nu sunt verificate periodic de personal atestat, potrivit raportului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS