Acasa Actualitate-Interna Parcurile eoliene din România şi Ungaria vor fi vândute de gigantul spaniol Iberdrola

Parcurile eoliene din România şi Ungaria vor fi vândute de gigantul spaniol Iberdrola

scris de Misu Andrei
79 Afisari

Iberdrola vrea să vândă parcurile eoliene onshore din România şi Ungaria, în cadrul unei strategii care vizează strângerea de numerar pentru a finanţa proiecte de energie regenerabile mai profitabile.

Parcuri eoliene în România

Vânzarea este aşteptată să demareze în următoarele săptămâni şi include şase parcuri eoliene din Ungaria şi România, cu o capacitate totală de generare de 238 de Megawaţi, scrie Reuters, citând două surse apropiate discuțiilor. Tranzacţia ar putea aduce o sumă de până la 300 de milioane de euro grupului spaniol, au estimat sursele.

Grupul spaniol a fost un vânzător activ pe piaţa activelor din domeniul energiei regenerabile din Europa şi recent a vândut o participaţie de 49% la parcul eolian offshore Wikinger din Germania companiei Energy Infrastructure Partners (EIP) pentru 700 de milioane de euro, notează Agerpres. Separat, grupul spaniol a lansat în luna septembrie procedurile pentru vânzarea unei participaţii minoritare la un portofoliu de active regenerabile din Spania cu o capacitate de 1,2 Gigawaţi.

Compania este lider mondial în energie regenerabilă şi este prezentă în principal în Europa, America, Japonia şi Australia. În 2020, grupul spaniol a anunţat un plan ambiţios care prevede investiţii de 150 de miliarde de euro până în 2030, în principal în parcuri eoliene offshore şi reţele de transport a energiei electrice. În luna iulie a acestui an, compania spaniolă a informat că a investit 10,2 miliarde de euro, în special în SUA, Spania, Brazilia şi Marea Britanie în ultimele 12 luni.

În luna martie 2010, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a acordat firmei Iberdrola Energie Romania, subsidiara din Romania a companiei energetice spaniole Iberdrola, licența defurnizare a energiei.

Licența a intrat în vigoare la 28 ianuarie și permite firmei să exporte energie, să vândă către consumatorii eligibili și alți titulari de licențe și să deruleze tranzacții pe platformele operatorului pieței de profil OPCOM.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult