Încă de la începutul conflictului din Ucraina, Ministerul Sănătății a inițiat o campanie de informare a populației referitoare la modul de utilizare a acestora. Distribuția către populație se face în mod gratuit pe baza prescripției eliberate de către medicul de familie.
În farmaciile din județul Galați, ministerul a trimis 850.000 de pastile cu iodură de potasiu. Până în prezent, doar 6.090 de pastile au fost ridicate, însă, pe baza prescripției medicului, din farmacii. În procente, înseamnă că mai puțin de puţin de 1% din pastilele cu iod au intrat în posesia gălățenilor.
Medic: A început prost campania
Medicul Dumitru Mărășescu, președintele Patronatului Medicilor de Familie Galați, confirmă faptul că pacienții nu vin să ceară prescripție pentru pastile cu iod. Potrivit acestuia, campania a „pornit prost din start”
„Doar 12-14 persoane au venit până acum la cabinet pentru prescripție. Eu pot să vă confirm că nu vin pacienți. Au mai venit părinți, care au cerut pentru copii. Nu vin deloc, însă, pacienții între 20-40 ani. Campania a început prost din start din cauză că domnul ministru Rafila a vrut să ne facă, pe noi medicii de familie, distribuitori ca la tarabă în piață. Am explicat atunci că nu mai putem să suportăm aceste corvoade impuse, nu suntem furnizori de medicamente, este în lege”, spune dr. Dumitru Mărășescu.
Potrivit Ministerului Sănătății, distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face în scopul administrării la populația de până în 40 de ani numai în caz de expunere după un incident nuclear. Este contraindicată administrarea preventivă a comprimatelor.