Acasa Actualitate-Interna Pedepse de până la 15 ani pentru marile fraude privind TVA

Pedepse de până la 15 ani pentru marile fraude privind TVA

scris de Misu Andrei
46 Afisari

Senatul înăsprește pedepsele pentru fraude privind plata TVA care afectează resursele bugetului UE, limitele fiind între 7 și 15 ani de închisoare. După votul din Senat, inițiativa merge la Camera Deputaților, care este for decizional.

Proiectul, inițiat de Guvernul României, prevede introducerea unui articol nou, care punctează: „Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 7 la 15 ani si interzicerea unor drepturi, orice acțiune sau inacțiune comisă în cadrul unor scheme frauduloase cu caracter transfrontalier având ca efect diminuarea cu cel puțin 10.000.000 de euro a resurselor bugetului Uniunii Europene”.

Trei sunt cauzele menționate în proiect: i) utilizarea sau prezentarea de declarații sau documente false, incorecte sau incomplete privind TVA; ii) nedivulgarea de informații privind TVA atunci când aceste informații trebuie divulgate potrivit legii; iii) prezentarea de declarații corecte privind TVA pentru a masca în mod fraudulos neplata sau constituirea unor drepturi necuvenite la rambursări de TVA.În Senat, proiectul de lege a fost susținut masiv, fiind votat de 99 de aleși, în timp ce doar unul a votat împotrivă.

Modificarea Legii privind prevenirea și combaterea evaziunii fiscale nu a venit dintr-o dorință expresă a Puterii de a da pedepse mai grele, ci constrânși de Comisia Europeană, care a cerut transpunerea cât mai rapidă a Directivei europene 1371 din 2017. Din decembrie 2021, Comisia Europeană a trimis o „scrisoare de punere în întârziere” pentru a anunța Guvernul (tot condus de Ciucă la acea vreme) că nu a transpus directiva.

„Potrivit scrisorii de puenre în întârziere, autoritățile române au fost invitate ca, în termen de 2 luni de (n.r. – la) data primirii scrisorii de întârziere, să comunice observații cu privire la modul în care au fost transpuse în legislația română unele prevederi din Directiva (UE) 2017/1371 privind infracțiunile, respectiv aplicarea legii penale în spațiu, care au fost apreciate ca nefiind transpuse în mod adecvat”, punctează expunerea de motive. Proiectul de lege a fosta avizat favorabil de Consiliul Legilsativ, precum și de Consiliul Economic și Social.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult