Senatul înăsprește pedepsele pentru fraude privind plata TVA care afectează resursele bugetului UE, limitele fiind între 7 și 15 ani de închisoare. După votul din Senat, inițiativa merge la Camera Deputaților, care este for decizional.
Proiectul, inițiat de Guvernul României, prevede introducerea unui articol nou, care punctează: „Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 7 la 15 ani si interzicerea unor drepturi, orice acțiune sau inacțiune comisă în cadrul unor scheme frauduloase cu caracter transfrontalier având ca efect diminuarea cu cel puțin 10.000.000 de euro a resurselor bugetului Uniunii Europene”.
Trei sunt cauzele menționate în proiect: i) utilizarea sau prezentarea de declarații sau documente false, incorecte sau incomplete privind TVA; ii) nedivulgarea de informații privind TVA atunci când aceste informații trebuie divulgate potrivit legii; iii) prezentarea de declarații corecte privind TVA pentru a masca în mod fraudulos neplata sau constituirea unor drepturi necuvenite la rambursări de TVA.În Senat, proiectul de lege a fost susținut masiv, fiind votat de 99 de aleși, în timp ce doar unul a votat împotrivă.
Modificarea Legii privind prevenirea și combaterea evaziunii fiscale nu a venit dintr-o dorință expresă a Puterii de a da pedepse mai grele, ci constrânși de Comisia Europeană, care a cerut transpunerea cât mai rapidă a Directivei europene 1371 din 2017. Din decembrie 2021, Comisia Europeană a trimis o „scrisoare de punere în întârziere” pentru a anunța Guvernul (tot condus de Ciucă la acea vreme) că nu a transpus directiva.
„Potrivit scrisorii de puenre în întârziere, autoritățile române au fost invitate ca, în termen de 2 luni de (n.r. – la) data primirii scrisorii de întârziere, să comunice observații cu privire la modul în care au fost transpuse în legislația română unele prevederi din Directiva (UE) 2017/1371 privind infracțiunile, respectiv aplicarea legii penale în spațiu, care au fost apreciate ca nefiind transpuse în mod adecvat”, punctează expunerea de motive. Proiectul de lege a fosta avizat favorabil de Consiliul Legilsativ, precum și de Consiliul Economic și Social.