Acasa Actualitate-Interna Petre Roman provoacă un scandal internațional în Sahara de Vest

Petre Roman provoacă un scandal internațional în Sahara de Vest

scris de Misu Andrei
250 afisari

Presa din Alegeria anunță, citând surse de la New York, că secretarul general al ONU, Antonio Guterres, ar intenționa să îl numească pe fostul prim-ministru român Petre Roman în funcția de trimis special al ONU pentru Sahara Occidentală, în locul fostului președinte german Horst Köhler, care și-a dat demisia din funcție în mai 2019. Jurnaliștii algerieni critică decizia, numindu-l pe Roman „pro-marocan”.

Surse oficiale au declarat pentru Digi24.ro că numirea lui Roman nu a fost propusă de Statul Român, ci este rezultatul unui lobby făcut de fostul premier pe „o filieră personală”.

Alegerea lui Antonio Guterres de a-i încredința lui Petre Roman sarcina dificilă de a găsi un rezultat pașnic al conflictului din Sahara Occidentală, respectând rezoluțiile relevante ale Consiliului de Securitate, inclusiv cea care recunoaște în special poporului sahrawi dreptul la autodeterminare, a surprins. Fostul oficial român este cunoscut ca fiind un susținător al colonizării Saharei de Occidentale de către Maroc, scrie publicația El Watan.

„Discursurile sale publice mărturisesc în mod clar alinierea sa în favoarea tezelor coloniale marocane. Este suficient să spunem că, dorind să-l numească pe Petre Roman ca trimis special pentru Sahara Occidentală, secretarul general al ONU nu vrea să facă altceva decât să încredințeze gestionarea dosarului de conflict din Sahara Occidentală unui aliat al Marocului. Ceea ce ar fi extrem de grav. S-ar numi conflict de interese.”, mai scrie presa algeriană.

În finalul articolului, jurnaliștii se întreabă dacă nu cumva secretarul general al ONU, Antonio Guterres a fost dezinformat cu privire la profilul lui Petre Roman? „Ipoteza nu poate fi exclusă. Cu toate acestea, este de neînțeles cum serviciile ONU greșesc atât de grav, mai ales că este o problemă extrem de delicată”, este concluzia jurnaliștilor.

Surse diplomatice de la București au declarat pentru Digi24.ro că fostul premier Petre Roman și-ar fi făcut lobby „pe filiere personale” pentru această poziție la Organizația Națiunilor Unite.

Contactat de Digi24.ro, Petre Roman nu a oferit prea multe detalii.

„Nu pot sa fac niciun fel de comentariu pentru că este un proces de consultari. Cuprinde discuții cu Consiliul de Securitate al ONU și nu pot exprima nicio poziție.”, spune fostul premier.

Același lucru spune Petre Roman și despre articolul apărut în presa din Algeria: „Din nou, nu pot să mă exprim pentru că procesul este în desfășurare”.

1 comentariu

stefan 15-01-2021 - 00:48

Toate numirile la acest nivel sunt in urma unui LOBBY. Nu exista Concurs! Nu exista interviu. ! Daca ati inteles asta Welcome to Earth.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult