Acasa Actualitate-Interna Plafonul de 1,5 miliarde lei pentru programul Noua Casă 2023, aprobat

Plafonul de 1,5 miliarde lei pentru programul Noua Casă 2023, aprobat

scris de Misu Andrei
18 afisari

Guvernul a aprobat plafonul de 1,5 miliarde lei pentru programul ,,Noua Casă 2023”, a anunţat, joi, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

,,Astăzi, Guvernul a aprobat plafonul pentru programul Noua Casă pentru anul 2023, un plafon în valoare de 1,5 miliarde de lei. Face parte, dacă vreţi, această aprobare rapidă a plafoanelor pentru programele cu garanţii de stat, o aprobare rapidă pentru că interesul Guvernului este ca banii să ajungă cât mai rapid în economie şi către beneficiari, către cetăţeni.

Programul Noua Casă, un program care s-a introdus în 2009, este un program de succes, este, din punctul nostru de vedere, un instrument prin care putem să sprijinim beneficiarii, mai ales pe cei tineri, pentru a-şi achiziţiona o locuinţă cu condiţii de finanţare ceva mai favorabile decât ceea ce oferă piaţa bancară în acest moment, mai ales în contextul în care dobânzile sunt ridicate şi elementele de avans, respectiv garanţii sunt destul de limitate sau, dacă vreţi, restrictive„, a afirmat Câciu după şedinţa Executivului.

Oficialul a subliniat, totodată, că acest plafon ar putea fi suplimentat.

,,Încurajez (…) pe toţi să apeleze la acest program, pentru că îmi doresc, şi am discutat şi cu domnul prim-ministru, ca acest plafon pe care l-am alocat astăzi chiar să fie epuizat până la jumătatea anului şi să-l putem suplimenta„, a adăugat Câciu.

Întrebat referitor la faptul că economiştii din Banca Naţională au îndemnat populaţia la prudenţă în luarea de credite, Câciu a precizat că trebuie făcută diferenţa între abordarea generală şi facilităţile acestui program.

,,Eu fac totuşi diferenţa între o abordare generală, care, evident, trebuie să fie una prudentă, şi o abordare, până la urmă, în care statul vine solidar cu beneficiarul de credit în scopul de a-l ajuta, a-l sprijini pe acesta să poată avea nişte condiţii de finanţare mai bune, înţelegând, totuşi, prin acest program, dar şi prin altele că există nevoia de continuitate şi de dezvoltare. Trebuie să nu intrăm în plasa prudenţei exagerate, ci să avem o prudenţă structurată pe elemente de sprijin pe care şi statul le poate acorda„, a explicat ministrul.

Pe de altă parte, Câciu a mai spus că miercuri a semnat ordinul pentru programul Rural Invest şi urmează să se facă convenţiile cu băncile, iar joi semnează ordinul pentru alocarea plafoanelor pentru programul IMM Invest Plus.

Potrivit datelor transmise de Ministerul Finanţelor, finanțarea în cadrul programului se acordă în lei, pentru achiziția unei singure locuințe, iar valoarea maximă a creditului care poate fi accesat este de 66.500 euro – pentru locuințe al căror preț este de maximum 70.000 euro, avansul solicitat fiind de 5% și 119.000 euro – pentru locuințe al căror preț este de maximum 140.000 euro, în acest caz avansul solicitat fiind de 15%.

Lansat în 2009 sub numele de Prima Casă, programul guvernamental a adunat până în prezent 330.875 de garanții și promisiuni de garantare acordate celor care au accesat finanțarea.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS