Acasa Actualitate-Interna PNL: Ministrul de finanțe trebuie să spună dacă sunt bani la buget pentru o plafonare a prețului la carburanți

PNL: Ministrul de finanțe trebuie să spună dacă sunt bani la buget pentru o plafonare a prețului la carburanți

scris de Misu Andrei
11 afisari

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a dat, marți, un răspuns la solicitările PSD față de ministrul energiei, Virgil Popescu, din rândul liberalilor, să găsească o soluție pentru reglementarea unei diminuări sau plafonări a prețului la carburanți. Stroe le spune colegilor de la guvernare să se adreseze ministrului de finanțe, Adrian Câciu, din rândul social-democraților, privind capacitatea bugetului de stat de a susține o plafonare a prețului sau să găsească alte măsuri.

„Haideți să lămurim puțin lucrurile, mai mult decât liniile de partid sau lucruri de genul. Plafonarea prețului, în acest moment, echivalează cu o măsură suportată de la bugetul de Stat luată, bineînțeles, ca oamenii să plătească mai puțin. O soluție similară, aplicată carburanților, după modelul din zona gazului, ar putea să fie pe masa discuțiilor Guvernului, dar doar dacă bugetul de stat ar putea să mai suporte încă o asemenea măsură.

Furnizarea de gaz către populație și vânzarea de carburant, în aceste stații de distribuție, sunt cu un rulaj financiar imens, de asta efortul statului ar fi unul peste măsură. Nu ministrul Energiei trebuie să ofere explicații în legătură cu lucrul acesta. Este cel puțin subiectiv să-i ceri ministrului energiei să facă acest calcul. Ministrul de finanțe trebuie să spună dacă sunt bani la buget pentru o plafonare a prețului carburanților sau dacă nu sunt. Așa că declarațiile politice, așa de bună intenție, nu pot ține loc banilor necesari pentru compensarea prețului la carburanți.

Acum, doi la mână, TVA, reducerea TVA-ului la carburanți poate să fie eficientă, doar dacă o faci pe o piață stabilă, nu pe o piață volatilă. S-ar putea ca această reducere de TVA să îți ofere în mod iluzoriu un preț mai mic, sau poate pentru o săptămână sau două, iar peste două săptămâni să te trezești, din nou, cu creșteri de prețuri care, practic, să acopere câștigul pe care l-ai avea oricum la reducerea TVA-ului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult