Acasa Actualitate-Interna PNL nu-l vrea pe Toni Greblă la șefia AEP

PNL nu-l vrea pe Toni Greblă la șefia AEP

scris de Misu Andrei
36 Afisari

Șefa interimară a Senatului, Alina Gorghiu, susține că liderii Coaliției ar trebui să țină cont de „neliniștile” din spațiul public referitoare la numirea lui Toni Greblă la șefia AEP și să fie propus un independent.

Cum explică un judecător de la CCR deciziile în cazul sesizărilor depuse de Băsescu şi Ponta

Alina Gorghiu a precizat, într-un interviu la Europa FM, că funcția are un atribut foarte important: controlul financiar al partidelor politice: „Autoritatea Electorală Permanentă va juca un rol extraordinar de important în 2024 în procesul electoral, dar mai are un atribut pe care puțină lume îl știe și anume controlul financiar al partidelor politice. (…) Această pârghie de control financiar al partidelor politice trebuie exercitată fără să planeze asupra acelei instituții suspiciunea că ar face-o părtinitor”, a precizat președinta interimară a Senatului.

Gorghiu susține că PSD ar trebui să nominalizeze pe altcineva, independent, care că conducă AEP. „După ce PSD a anunțat candidatul pe care îl susține și anume domnul prefect Greblă, în societatea civilă și în presă au apărut anumite neliniști și anumite mesaje că ar trebui poate altceva la Autoritatea Electorală Permanentă. În interiorul PNL s-a discutat acest aspect și sigur că ne-am dori un candidat independent, un președinte al AEP care să fie departe de orice interes al partidelor politice. Vom vedea până pe data de 7 ce decizie se va lua în coaliție, dar eu cred că această amânare este un prilej bun, sănătos astfel încât liderii coaliției să analizeze neliniștile”, a completat vicepreședinta PNL.

Noua regulă în Coaliție

Alina Gorghiu a vorbit și de faptul că ar avea de gând să depună un amendament prin care să fie interzis traseismul politic. Amendamentul ar fi impus la nivel de Coaliție, în protocolul de colaborare, care în prezent nu atinge asemenea aspecte.

„Se poate foarte simplu regla și această problemă, dacă există o dorință de colaborare firească și rațională în cadrul acestei coaliții. Tot se discută acum protocolul în conducerea partidelor, poți să bagi un amendament în acest protocol în care să spui foarte clar între partidele din coaliție nu se tranzacționează primari. (…) Mă gândesc să propun acest amendament colegilor din coaliție, poate o să-l găsească relevant tocmai pentru a nu redeschide răni din trecut și pentru a nu sfida electoratul”, a mai afirmat Gorghiu.

Precizarea a venit în contextul în care PNL s-a mai confruntat cu o problemă de exod masiv prin OUG Dragnea din 2014, când sute de primari au sărit din barca liberală în cea social-ddemocrată.

„Am un gust amar de la momentul 2014, a existat o ordonanță în mandatul lui Ponta, se ținea de braț cu domnul Dragnea și au dat o ordonanță prin care legalizau acest traseism al primarilor și cred că au fost vreo 550 de primari PNL care în 24 de ore au plecat la PSD. E o discuție interesantă, ar arăta responsabilitate din partea partidelor politice nu unul față de celălalt ci față de electorat. Dacă electoratul te-a votat din partea Partidului Național Liberal, nu văd de ce să te pozezi cu președintele de la alt partid jurându-i credință că te duci acolo”, a mai afirmat Alina Gorghiu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult