Acasa Actualitate-InternaPolitica interna “Planul B” pentru şefia PDL

“Planul B” pentru şefia PDL

scris de Z.V.
3 afisari

Europarlamentarul PDL Traian Ungureanu a acordat un interviu “Gazetei de Cluj” în care vorbeşte despre starea din interiorul PDL, dar şi cum se vede România de la Parlamentul European.

traian ungureanu“Voi lupta pe viaţă şi pe moarte împotriva zvonurilor. Libertatea presei e o realitate clară şi uriaşă în România. Nu văd cum nu poate fi văzută”, a declarat Traian Ungureanu.

Reporter: Cum v-a schimbat job-ul de europarlamentar? Aţi reuşti să schimbaţi mai multe decât atunci când eraţi jurnalist, precum v-aţi propus?

Traian Răzvan Ungureanu: Am învăţat să folosesc fiecare clipă. Am aflat, de asemenea, că politica e mult mai complicată şi dificilă decât îşi poate închipui cineva din afară. Ce am schimbat se va vedea în timp. Mai exact, în momentul în care propunerile pe care le-am prin Parlamentul European vor deveni programe ale Comisiei Europene. Termen – un an. În orice caz, am şansa de a lucra la teme şi cu persoane pe care nu le-aş fi putut clinti prin scris. Exemple: labirintul economic, politic şi  militar al Mării Negre, birocraţia care finanţează asistenţa pentru şomerii fără speranţă şi câţiva domni cu experienţă monumentală în tras euro-iţele cele mai de soi.

Rep.: Credeţi că preşedintele Traian Băsescu mai are şanse să îşi reabiliteze imaginea în faţa oamenilor pe care i-a dezamăgit?

T.U.: Nu, pentru că problema nu există. Dezamăgirea provocată de Băsescu e o formulă care vă aparţine. Scăderea cotei de popularitate e altceva: o realitate care vine şi pleacă de lângă liderii care nu caută voturi pe timp de criză.

Rep.: Urmează alegerile pentru şefia PDL. Care dintre presupuşii candidaţi credeţi că este cel mai valoros?

T.U.: Deocamdată, avem numai presupuneri. Nu avem, deci, “Planul A”. Prin urmare, vă răspund cu presupuneri din “Planul B”: Boc, Blaga, Baconschi.

Rep.: Cum vedeţi din postura de politician ziariştii din ziua de azi în comparaţie cu modul în care vedeaţi politicienii din calitatea de ziarist?

T.U.: Nici o schimbare. Ca politician, constat acelaşi număr (înfiorător de mare!) de ziarişti nepregătiţi sau lipsiţi de onestitate şi acelaşi număr (preţios şi redus) de ziarişti adevăraţi. Ca ziarist bănuiam cam care sunt politicienii serioşi şi care sunt politicienii periculoşi. Observ că nu m-am înşelat, dar sunt deschis la corecţii.

Rep.: În calitate de membru al Comisiei pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale, cum vedeţi implementarea întârziată a legislaţiei europene în ceea ce priveşte forţa de muncă în România? Cum se vede de la Parlamentul European activitatea ministrului Muncii?

T.U.: Rău. E foarte ne-european şi, în multe privinţe, ilegal, să blochezi accesul complet al forţei de muncă româneşti pe piaţa europeană. Restricţiile ar trebui să expire în 2012, dar politica statelor membre UE şi mai ales a marilor state membre UE poate inventa alte bariere. Lucrez la un Raport al Parlamentului European care se ocupă de Piaţa Muncii. Una din temele Raportului e tocmai injusteţea restricţiilor impuse României şi Bulgariei. Raportul nu poate răsturna situaţia, dar poate întări argumentele celor ce vor să îndrepte lucrurile şi poate grăbi data la care românii şi bulgarii vor putea lucra în condiţiile în care lucrează belgienii sau irlandezii.

Rep.: Cum vedeţi o alianţă dintre PDL şi PSD sau PNL? Care ar fi premizele negative şi cele pozitive ale unor astfel de pacturi?

T.U.: Cu liberalii te poţi alia numai dacă sunt liberali. PDL a fost aliat cu PNL, apoi a propus reluarea alianţei. Pentru moment, PNL a fost, însă, transformat de Crin Antonescu în dama de companie a PSD şi PC. După revenirea la valorile şi onoarea liberale, discuţia e deschisă.

Rep.: Vă mai aruncaţi de pe bloc dacă va face PDL o alianţă cu PSD? Credeţi că declaraţiile şocante au mai mare “priză” la public?

T.U.: Chestiunea a fost demult rezolvată de filozofi. Heraclit credea că nu te poţi îmbăia de două ori în acelaşi râu. De aici, concluzia că nu te poţi arunca de două ori de pe acelaşi bloc. E o mare diferenţă între declaraţiile şoc şi oratoria politică scăpărătoare. Scena publică e dominată de declaraţii de o sfâşietoare şi brutală prostie. Asta a compromis discursul politic. Lumea s-a săturat de enormităţile îndrugate, seară de seară, la televizor. Oratoria politică de calitate e rară şi aproape niciodată televizată. Asta la noi, unde televiziunile private se ocupă cu intoxicarea în masă. În alte părţi, e loc pentru toată lumea şi pentru toate discrusurile.

Citiţi mai multe în Gazeta de Cluj.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult