Acasa Actualitate-InternaPolitica interna 100 de zile de domnie ale lui Iohannis

100 de zile de domnie ale lui Iohannis

scris de Matei Iliescu
3 afisari

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți că cea mai mare nemulțumire a sa, la 100 de zile de la preluarea mandatului, rămâne modul în care Parlamentul continuă să trateze cererile justiției și faptul că procedurile mai transparente și mai simple care privesc încuviințarea cererilor nu au fost onorate.

klaus iohannis„Cea mai mare nemulțumire a mea în această perioadă și, trebuie să recunoaștem, cea mai mare restanță rămâne modul în care Parlamentul continuă să trateze cererile justiției. Dar și faptul că promisiunea de a face mai transparente și mai simple procedurile care privesc încuviințarea cererilor justiției nu a fost onorată încă de partide”, a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

El a subliniat că fiecare episod în care justiția este blocată în Parlament înseamnă un pas înapoi în recâștigarea încrederii publice și o sursă de pierdere a legitimității, menționând că efectele depășesc momentul unui vot.

Iohannis a mai arătat că, în politică, „dacă ai greșit grav, demisionezi”.

„Despre politicienii suspectați de corupție și fuga de justiție, vreau să subliniez că există o probă pe care dacă nu o treci, nimic și nimeni nu te poate ajuta. Această probă se referă la integritatea personală. Ea nu se poate mima, oricâte încercări ai face. În politică, dacă ai greșit grav, demisionezi. Acesta este un alt mod de a face politică”, a spus Iohannis.

Potrivit președintelui Iohannis, faptul că partidele și Parlamentul încă nu au făcut ceea ce au promis este o încă nerealizare a primelor 100 de zile ale mandatului său.

Șeful statului a precizat că înțelege și împărtășește supărarea oamenilor care s-au săturat să vadă că mulți dintre cei aleși să-i reprezinte în Parlament au uitat în slujba cui sunt și le sfidează așteptările.

„Înțeleg și dorința unora de acțiuni rapide și radicale pe termen scurt. În democrație, însă, nu poți rezolva un abuz prin alt abuz, nu poți opri un conflict printr-unul și mai mare și nu poți schimba comportamente cu forța. S-au mai încercat aceste lucruri în România ultimilor ani, de către toate părțile. Știm cu toții ce-a ieșit, un război al tuturor împotriva tuturor. Cine nu învață din lecțiile istoriei e condamnat să repete trecutul și nu poate construi un alt viitor. Eu nu am de gând să-l repet. Schimbarea clasei politice și a mentalităților este un proces de durată. Dar este un proces care acum câteva luni părea imposibil, în timp ce astăzi e deja început. Rezistența la schimbare este primul semn că aceasta se întâmplă. Dacă rămâi consecvent unor principii, chiar și atunci când circumstanțele te împing a le încălca, în cele din urmă vor prevala principiile”, a completat Iohannis.

„După sărbători, voi propune partidelor o nouă rundă de consultări. Să vedem până unde s-a ajuns cu modificarea legislației, ce se mai poate face în această sesiune parlamentară”, a declarat Iohannis, la Palatul Cotroceni.

El a spus că va avea în continuare runde de discuții cu partidele parlamentare și s-a arătat convins că lucrurile se vor corecta.

Președintele Klaus Iohannis a declarat că nu se folosește de prerogativa de a trimite spre reexaminare legi pentru a se răfui cu cineva sau pentru a răspunde vreunui interes particular, arătând că „pur și simplu” nu promulgă legi care „nu respectă principii constituționale sau obligații ale statului român”.

„În această perioadă, am trimis la reexaminare câteva legi. Vă spun foarte limpede. Eu nu mă joc cu legile țării noastre. Eu nu folosesc această prerogativă a președintelui nici ca să mă răfuiesc cu cineva, nici ca să răspund la vreun interes particular. Pur și simplu nu promulg legi care nu respectă principii constituționale sau obligații ale statului român”, a declarat Iohannis.

El a mai arătat că nu are ieșiri publice dese deoarece nu acesta este rolul unui șef de stat.

„Unii se întreabă de ce nu am vorbit mai mult în această perioadă, de ce nu am eu prima reacție la fiecare ‘breaking news’, de ce nu admonestez public alte instituții, de ce nu critic zilnic alți politicieni. Foarte simplu: pentru că nu acesta este rolul unui președinte. Și pentru că aceasta a fost prima mea promisiune: alt mod de a face politică, fără gălăgie și spectacol, mai puține vorbe de dragul vorbelor și mai multă construcție, cu rațiune și răbdare”, a declarat Iohannis, la Palatul Cotroceni, cu privire la cele 100 de zile de la preluarea mandatului.

El a subliniat că cele 100 de zile, dincolo de acțiunile concrete, „au fost despre valori”.

„A fost important, pentru mine, să reafirm încrederea în niște principii pe care comportamentul altor oameni politici în exercițiul puterii le-au golit de conținut. România lucrului bine făcut este posibilă: o țară care știe ce vrea și care poate ceea ce vrea. Acesta este un proiect de vindecare pentru țară, care cere o condiție simplă pentru a funcționa: să ne vedem fiecare de treabă, cu toată responsabilitatea”, a subliniat Iohannis.

Șeful statului a amintit că a spus că va fi un președinte mediator și integrator.

„După ani de zile de conflict permanent, am așezat la masa dialogului partidele politice, reprezentanți ai instituțiilor, societatea civilă, pe diferite teme. Unul dintre rezultate a fost semnarea acordului pentru creșterea bugetului Apărării”, a arătat el.

Iohannis a mai spus că participarea sa la momente de bilanț ale unor instituții din sfera justiției, apărării și securității naționale a fost un semn de recunoaștere a activității lor și că a dorit să sublinieze că toate instituțiile statului sunt în serviciul cetățeanului și sunt chemate să apere democrația.

Ce zice Ionannis despre Băsescu

Iohannis a declarat  că atunci când este vorba de sfaturi constată că Traian Băsescu este „foarte vocal și postac” și îi priește pensia.

„Nu m-am întâlnit cu fostul președinte, nu i-am solicitat absolut nimic, n-am discutat nici despre reședință, nici despre politică. În rest, însă, dacă e vorba de sfaturi, constatăm că fostului președinte îi priește pensia.

Este foarte vocal și postac. Îi doresc să fie sănătos”, a spus Iohannis, într-o conferință de presă, la Palatul Cotroceni.

 Iohannis a declarat că nu are de gând să preia rolul Opoziției, iar momentul în care va veni un alt guvern reprezintă o întrebare care trebuie pusă în Parlament partidelor politice.

„Guvernul nu s-a schimbat în esență, decât în anumite poziții, care s-au eliberat datorită unor proceduri, care nu au pus Guvernul în niciun fel de lumină bună. Mă refer, de exemplu, la fostul ministru de Finanțe, care este cercetat de procurori. Din acest motiv a trebuit să plece și a venit altă persoană în loc.

Nu aștept de la acest guvern să devină mai eficient. Când va veni, însă, alt guvern este o întrebare care trebuie pusă, în esență, partidelor politice și trebuie pusă în Parlament.

Eu nu am de gând să preiau rolul Opoziției. Eu rămân și mă rezum la rolul de președinte. Dacă Opoziția va reuși să adune suficiente voturi pentru a trece o moțiune de cenzură, vom avea alt guvern. Dacă nu va reuși, atunci vom avea alt guvern după alegerile parlamentare din 2016”, a afirmat Iohannis, într-o conferință de presă la Palatul Cotroceni.

Întrebat dacă își mai dorește un guvern al său, șeful statului a răspuns că orice președinte își dorește un astfel de guvern, dar a explicat că aceasta înseamnă un executiv cu care poate să lucreze efectiv „și formal și informal” în toate problemele care privesc statul.

„De exemplu (…) eu mi-aș fi imaginat că un guvern care vrea să lucreze cu mine, înainte să prezinte modificări semnificative la Codul Fiscal vine la mine, mi le prezintă, le discutăm și vedem cum se pot pune în practică. Or, acest lucru nu s-a întâmplat, cum și în alte chestiuni Guvernul a considerat că poate să meargă mai departe fără să se consulte cu președintele”, a spus Iohannis.

În opinia sa, un guvern care are intenția să colaboreze cu președintele îl consultă pe acesta pe subiectele importante.

„Nu doresc să fac treaba Guvernului, cum nici nu doresc (…) să văd de treaba altuia, dar cred că un guvern care dorește să lucreze cu președintele informează sau consultă, de la caz la caz, pe președinte în chestiuni care sunt importante pentru țară”, a susținut Iohannis.

Întrebat ce discută cu premierul, dacă acesta nu îl consultă pe chestiunile importante, șeful statului a declarat că în afară de problemele menționate există totuși lucruri despre care prim-ministru îl informează și pe care cei doi le discută.

„Am auzit și întrebarea de ce face președintele atâtea vizite externe, de ce nu stă acasă cu ochii pe televizor sau pe partide. Pentru că politica externă este un atribut fundamental al președintelui. Și mai ales pentru că o politică externă puternică și eficientă înseamnă un stat puternic și eficient pentru cetățenii săi. Nu cred că greșesc dacă afirm că, în aceste 100 de zile, România a reînceput să-și dobândească respectul și credibilitatea în marile capitale europene și în lume”, a spus șeful statului, într-o conferință de presă susținută la Palatul Cotroceni, cu ocazia împlinirii a o sută de zile de când se află în funcția de șef al statului.

El a precizat că, în lunile următoare, va merge în cât mai multe locuri unde trăiesc comunitățile mari de români.

Președintele a subliniat că recuperarea memoriei istorice, prețuirea culturii naționale și redescoperirea valorilor fac parte din misiunea unui șef al statului, apreciind că este „o misiune care nu trebuie scrisă formal într-un text de lege, ci simțită”.

Iohannis a spus că știe că oamenii își doresc ca lucrurile să se schimbe cât mai repede. „Nu toate proiectele au putut începe concomitent. Mă refer în special la organizarea Consiliului Consultativ pentru Diaspora și la structurarea unui mecanism de dezbatere pe educație și pe sănătate. Înainte de a ridica o construcție este însă nevoie de o fundație solidă, la care am lucrat în aceste prime 100 de zile”, a adăugat el.

Șeful statului a menționat că finalizarea proiectelor de reformă a instituțiilor politice rămâne prioritară până la sfârșitul actualei sesiuni parlamentare.

„Voi urmări cu atenție soluția legislativă pentru a asigura votul românilor din diaspora, dar și celelalte proiecte. Voi continua seria întâlnirilor externe, în spiritul aceleiași politici la baza căreia stau Parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii, apartenența la NATO și la Uniunea Europeană. În lunile următoare voi finaliza, de asemenea, Strategia Națională de Apărare pe care o voi prezenta Parlamentului”, a conchis Iohannis.

Relaţia Ionannis- Vanghelie

„E treaba PNL dacă face alianță cu unii sau cu alții. Sper să fie bine inspirați când fac alianțele”, a spus președintele Iohannis, la Palatul Cotroceni, întrebat dacă PNL ar trebui să facă alianță cu parlamentarii racolați de Mircea Geoană și Marian Vanghelie.

El a fost chestionat și dacă a discutat cu Marian Vanghelie și cu realizatorul TV Rareș Bogdan.

„Eu nu l-am întâlnit niciodată pe domnul Vanghelie, nu are nicio cunoștință comună cu mine prin care ar ajunge la mine și toată povestea eu am văzut-o ca pe o chestiune hilară. Dacă vreți să vă dau un răspuns ultrasec: nici vorbă!”, a răspuns Klaus Iohannis

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult