Acasa Actualitate-InternaPolitica interna A doua rectificare bugetară, aprobată. Ponta nu mai taie din banii Culturii

A doua rectificare bugetară, aprobată. Ponta nu mai taie din banii Culturii

scris de A.H.
7 afisari

A doua rectificare bugetară din acest an a fost aprobată azi, în ședința de Guvern, fără tăierea fondurilor de la Cultură, respectiv Tineret şi Sport.

Ponta nu a mai tăiat banii Culturii.

Ponta nu a mai tăiat banii Culturii.

De altfel, premierul Victor Ponta a făcut un titlu de glorie, imediat după încheierea ședinței de Guvern, din faptul că nu a mai fost necesară reducerea acestor bugete.

Inițial, în proiectul de rectificare era prevăzut ca, la capitolul privind cheltuielile bugetului de stat, bugetul Ministerul Culturii să fie tăiat cu 10,2 milioane lei, iar cel al Ministerului Tineretului şi Sportului să fie diminuat cu 3,5 milioane lei.

Explicația este simplă. Potrivit ministrului Culturii, vicepremierul Kelemen Hunor, forma finală a proiectului de rectificare bugetară nu fusese încă discutată cu premierul Victor Ponta, iar ceea ce a apărut în presă, săptămâna trecută reprezinta ”doar” proiectul Finanţelor.

Prin rectificarea bugetară, Guvernul taie aproape 4 miliarde lei (circa 900 de milioane euro) din cheltuielile bugetului de stat prin care sunt cofinanţate proiecte care beneficiază de fonduri externe nerambursabile postaderare.

În declaraţia susţinută la Guvern, Ponta s-a mai referit, ca domenii care au beneficiat de alocări suplimentare, şi la Ministerul Educaţiei (unde a vorbit de 140 milioane lei alocaţi în plus pentru plata hotărârilor judecătoreşti în favoarea profesorilor care au de recuperat drepturi salariale şi 50 milioane lei pentru bunuri, servicii şi investiţii în derulare), Ministerul Sănătăţii (160 milioane lei), Ministerul Muncii (1,2 miliarde lei pentru acoperirea obligaţiilor şi îndeplinirea acelor programe care vor fi „detaliate” începând cu săptămâna viitoare privind sprijinul pentru copii, persoane cu dizabilităţi, indemnizaţii de hrană), Ministerul Apărării (140 milioane lei), Ministerul Afacerilor Interne (300 milioane lei inclusiv pentru ore suplimentare şi drepturi speciale), Ministerul Afacerilor Externe (96 milioane lei), Ministerul Dezvoltării (400 milioane lei pentru lucrări începute), Ministerul Justiţiei, Ministerul Public şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (un total de 125 milioane lei).

În privinţa Ministerului Transporturilor, pentru care proiectul de rectificare prevede o tăiere de 170,2 milioane lei, Ponta a spus doar că a asigurat că orice factură pentru lucrări efectuate din fonduri europene va fi decontată, fiind însă numeroase proceduri extrem de întârziate şi lucrări neefectuate.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult