Acasa Actualitate-InternaPolitica interna A murit anticomunistul Vasile Paraschiv. Vezi cum s-a contrat cu Băsescu

A murit anticomunistul Vasile Paraschiv. Vezi cum s-a contrat cu Băsescu

scris de R. C.P.
6 afisari

Disidentul anti-ceauşist şi anticomunist Vasile Paraschiv s-a stins din viaţă, vineri, la vârsta de 83 de ani.

Vasile Paraschiv a refuza sa fie decorat Traian Basescu„A murit singur, trist şi umilit încă o dată de statul român”, a anunţat istoricul Marius Oprea

Vasile Paraschiv este cunoscut ca important luptător anticomunist, fiind prima persoană care a încercat crearea unui sindicat liber al muncitorilor din România în regimul comunist, dar şi autor al mai multor cărţi despre regimul comunist.

În ianuarie 2010, instanţa supremă a decis, irevocabil, să îi respingă cererea lui Paraschiv, care solicita daune morale de la statul român, pentru tortura la care a fost supus în perioada comunistă deşi, anterior, Tribunalul Bucureşti îi acordase 300.000 de euro.

În 2008, preşedintele Traian Băsescu a răspuns favorabil apelului unor reprezentanţi ai societăţii civile şi i-a acordat disidentului Vasile Paraschiv distincţia „Steaua României” în grad de Cavaler, pentru ” înalta ţinută morală şi patriotismul de care a dat dovadă”, cu ocazia Zilei Naţionale a României.

Paraschiv i-a returnat, însă, preşedintelui Traian Băsescu decoraţia, spunând că se simte obligat să refuze primirea ei de la „un comunist ca toţi ceilalţi, care ne-au condus ţara de la Revoluţie şi până azi”.

„Vă mulţumesc pentru înalta distincţie ce aţi hotărât să mi-o acordaţi astăzi, dar eu sunt obligat să refuz primirea ei de la un comunist ca toţi ceilalţi care ne-au condus ţara de la Revoluţie şi până azi şi împotriva cărora eu am luptat din 1968 şi voi continua să lupt pe cale legală şi democratică până la ultima bătaie a inimii”, a spus disidentul Vasile Paraschiv, după ce şeful statului i-a înmânat decoraţia Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de cavaler.

La rândul său, Traian Băsescu i-a mulţumit lui Paraschiv pentru prezenţă, dar i-a atras atenţia că decoraţia i-a fost oferită nu în nume propriu, ci în numele statului român. „Vă mulţumesc pentru cuvintele pe care le-aţi spus, pentru că aţi participat la această ceremonie şi sunteţi oricând binevenit la Palatul Cotroceni. Nu trebuie să aşteptaţi invitaţia mea. (..)Vreau să ştiţi că eu respect însemnele statului român şi când le acord, ne le acord în nume personal, ci în numele statului român şi cred că oricare dintre noi are datoria, cetăţean român fiind, să respecte simbolurile statului”, a răspuns preşedintele.

„Natură eroică, Vasile Paraschiv a mers neabătut mai departe pe drumul său, fără compromisuri, fără concesii, în ciuda îngrozitoarelor torturi suferite şi a tratamentelor psihiatrice inumane cărora le-a fost supus.” – Doina Cornea

Vasile Paraschiv este eroul autentic al luptei anticomuniste din România. A fost cel dintâi care, în atmosfera de teroare a perioadei Ceauseşcu, a îndrăznit să propună crearea unui sindicat liber al muncitorilor din România.” – Vladimir Tismăneanu

Vasile Paraschiv este unul din cei patru disidenţi de marcă ai României ceauşiste, alături de Paul Goma, Doina Cornea şi Radu Filipescu.” – Ruxandra Cesereanu

Ce a făcut Vasile Paraschiv împotriva comuniştilor

Conform Raportului Final de condamnare a regimului comunist ca ilegitim şi criminal, “Vasile Paraschiv a ieşit din PCR în noiembrie 1968, începând astfel de unul singur o luptă inegală pentru respectarea drepturilor omului de către regimul comunist de la Bucureşti” fiind “terorizat de Securitate pentru curajul de a revendica drepturile clasei muncitoare”.

“În anul 1978, cât timp s-a aflat la Paris, Vasile Paraschiv a susţinut că regimul comunist din România încalcă drepturile omului şi utilizează psihiatria ca unealtă de represiune politică, act de curaj pentru care autorităţile de la Bucureşti l-au expulzat la revenirea în ţară. Cu sprijinul sindicatelor franceze, Paraschiv a pornit o campanie de protest, solicitând să i se dea voie să revină în România”. ”A fost arestat, bătut groaznic, apoi sechestrat la domiciliu cu telefoanele întrerupte.”


În memoriile sale, Vasile Paraschiv descria astfel tratamentul la care a fost supus de Securitate: “am fost lovit cu pumnii în faţă, în stomac şi în ficat, cu săculeţii de nisip în cap şi cu bastonul de cauciuc la tălpi, până când îmi pierdeam cunoştinţa şi cădeam în nesimţire pe bancă, apoi aruncau o galeată cu apă rece peste mine şi mă lăsau aşa până seara sau dimineaţa, când supliciul începea din nou – şi tot aşa, de două ori pe zi, seara şi dimineaţa, şapte zile şi şapte nopţi, fără apăa şi fărăr mâncare.” (Lupta mea pentru sindicate libere in Romania. Terorismul politic organizat de statul comunist. Ed.Polirom, 2005)


3 comentarii

jan dinu 05-02-2011 - 05:40

O deceptie ! Paraschiv a facut un gest
impardonabil . Poate la sugestia lui Vintu&co
pentru >> citiva $$$ dollari in plus << !
JD-USA

gica din canada 05-02-2011 - 23:46

deceptie e mata ca te-a facut si poti sa scrii

Congo 06-02-2011 - 04:48

Dolari ? Banii s-au inventat odata cu Vantu sau el i-a facut prima oferta din viata ?

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult