Acasa Actualitate-InternaPolitica interna A murit Gabriel Ţepelea, fost deputat PNŢCD

A murit Gabriel Ţepelea, fost deputat PNŢCD

scris de A.B.
18 afisari

Fostul deputat ţărănist Gabriel Ţepelea a încetat din viaţă, la vârsta de 96 de ani, în locuinţa sa din Bucureşti, a anunţat fostul senator al PNŢCD Tănase Tăvală. Gabriel Ţepelea va fi înmormântat într-un cimitir din Capitală.

gabriel tepelea

foto: ziarelive.ro

Am primit o veste tristă de la o nepoată a lui Gabriel Ţepelea, care m-a sunat astăzi (joi – n.r.) şi mi-a trasmis că prietenul meu, Gabriel Ţepelea, nu mai este printre noi. Ţepelea avea o vârstă înaintată, avea 96 de ani şi nu suferea de vreo boală cronică, însă bătrâneţea l-a învins”, a declarat, pentru Mediafax Tănase Tăvală.

Potrivit acestuia, Gabriel Ţepelea va fi înmormântat într-un cimitir din Capitală.

Gabriel Ţepelea s-a născut la 6 februarie 1916 la Borod, judeţul Bihor. A urmat şcoala primară în satul natal, apoi a absolvit Liceul „Emanuil Gojdu” din Oradea (1926-1933) şi Facultatea de Litere şi Filosofie, secţia limbi romanice, a Universităţii din Cluj (1933-1937). A făcut stagii de specializare în Franţa (1937-1938), ulterior fiind elev la Şcoala de Ofiţeri de Rezervă din Ploieşti (1939-1940).

În 1948, şi-a susţinut doctoratul, sub îndrumarea lui George Călinescu, la Universitatea din Bucureşti, cu o teză despre literatura în grai bănăţean, titlul fiindu-i recunoscut abia în 1968.

Membru al Partidului Naţional Ţărănesc din 1933, a desfăşurat o intensă activitate militantă pentru reîntregirea ţării şi rezolvarea problemelor ţărăneşti. Devenit în 1945 secretar general al Organizaţiei Tineretului Ţărănist din Transilvania, a conferenţiat în anii următori pe teme de doctrină politică. La alegerile din 1946 a candidat pe listele partidului.

A coordonat Departamentul de studii, programe şi doctrină al partidului, fiind iniţiatorul şi realizatorul unei serii de volume dedicate câtorva personalităţi marcante. A fost ales deputat de Bihor în 1990, 1992 şi 1996, iar din 1992 a fost preşedinte al Comisiei pentru cultură a Camerei Deputaţilor, iar în 1996 a devenit vicepreşedinte al Uniunii Europene Creştin-Democrate. În 1993 a devenit membru de onoare al Academiei Române.

Doctor honoris causa al mai multor universităţi (Oradea, Arad, Piteşti), a fost decorat cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler (2000) şi cu Legiunea de Onoare în grad de Ofiţer, acordată de Republica Franceză (2001). Membru al Asociaţiei Scriitorilor Români din Ardeal (1937), va deveni, peste ani, şi membru al Uniunii Scriitorilor.

5 comentarii

diana 13-04-2012 - 09:15

S-a mai dus un Senior al politicii romanesti. Din pacate, eleganta in politica ia sfarsit aici. Sau, aproape…. Mai sunt cativa! Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

Emil 13-04-2012 - 22:31

Citat: ”Sau, aproape…. Mai sunt cativa ! ” Zi un nume măcar, dragă Diana. Chiar și dintre cei inactivi. Cine a mai rămas ?

BULA 13-04-2012 - 13:00

PNT-CD a facut dezastru cand a fost la guvernare. Mai era putin si ramaneam fara hidrocentrala de la Portile de Fier. PNT-istii de azi sunt fosti colaboratori ai Securitatii, persoane santajabile si cu caracter mizerabil.

Contribuabilul 13-04-2012 - 14:28

Nesimtitule, Hidrocentrala ta aduce in fiecare an pierderi la bugetul statului (de Ordinul zecilor si sutelor de milioane). Contributiile mele se scurg in gaura neagra a companiilor si regiilor perdante de stat, mai precis in buzunarele unor excroci, corupti, patentati, trasi la costume Brionni, care-si platesc salarii lunare de ordinul zecilor de mii ( in Euro)

BULA 13-04-2012 - 18:36

Daca o iau strainii gratis, noi ce castigam ? Vom plati curentul produs de centrala facuta de noi si banii vor creste nivelul de trai al strainilor.
Cu alte cuvinte, tu vrei sa contribui, dar la altii, ba cretinule, ca nu cred ca ai vreo hidrocentala, pe ogas la tine.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult