Acasa Actualitate-InternaPolitica interna UPDATE Boc: Motivele asumarii

UPDATE Boc: Motivele asumarii

scris de Ziua Veche
3 afisari

 UPDATE @ Poate ca niciodata in Romania nu au fost mai actuale cateva vorbe ale lui Abraham Lincoln: Cred cu tarie in oameni. Daca le spui adevarul, ei te pot ajuta sa infrunti orice criza nationala.


 

@ Ne aflam in cea mai grava criza economica din ultimii 60 de ani. Adevarul este ca in plan intern consumam mai mult decat producem. @ Suntem in fata unor decizii extrem de grele si inpopulare, dar care trebuie asumate pentru a asigura prezentul si viitorul tarii. Nu mai avem un BCR de vandut pentru a finanta deficitul

 

@ Romania consuma mai mult decat produce si suntem in situatia de a face imprumuturi de miliarde. 

 

@ Daca nu reducem cheltuielile, vom ajunge la un deficit de 9,1% din PIB, ceea ce ar insemna ca Romania ar trebui sa imprumute 11 miliarde de euro. Noi ne propunem sa avem un deficit bugetar de 6,8% in acest an.

 

@ Romania este parte a unui acord de imprumut cu FMI, CE si BM, insa banii nu sunt suficienti pentru acoperirea deficitului. Este necesara aplicarea programului de reducere a cheltuielilor bugetare, iar daca nu facem acest lucru, ar insemna sa rupem acordul de finantare externa si sa fim in imposibilitatea de a finanta deficitul.

 

@ Clasa politica a generat asemenea solutie in ultimii 20 de ani. Trebuie sa avem curajul si sa spunem ca asa s-a intamplat. Preferati sa mintim in continuare? (…) Cate guverne au dat privilegii? Foarte multe. Cate guverne au dat pensii de lux? Foarte multe. Acest lucru nu mai poate continua.

 

@ Uitati-va la ce se intampla in Europa. Spania a iesit pe piata externa si nu a reusit sa ia un euro pentru acoperirea deficitului. Grecia a incercat luni in sir sa ia bani de pe piata europeana.

 

@ Nimeni nu a putut prevedea acest nou varf al crizei. Uitati-va in jurul nostru: tarile UE strang cureaua si se grabesc sa isi reduca deficitele. 

 

@ Am facut mai multe analize – care este cea mai buna solutie. Puteam creste TVA si cota unica. Am ajuns la concluzia ca o asemenea solutie nu ne-ar ajuta sa pregatim iesirea din criza.

 

@ Avem un sistem de pensii nesustenabil. Avem conducatori auto cu certificate de handicapati. Ce facem? Corectam aceste lucruri sau ne facem ca ele nu exista?

 

@ Am decis sa reducem cheltuielile bugetare si sa lasam maximum de spatiu pentru mediul privat, pentru ca firmele sa isi revina. Mediul de afaceri este motorul redresarii economice.

 

@ Castigul mediu din sectorul privat este sub cel din sectorul public – e o situatie unica.

 

@ Cresterea taxelor si impozitelor in sectorul privat ar fi insemnat ca 50.000 de agenti economici sa isi inceteze activitatea numai in trimestrul II al acestui an.

 

@ Cresterea taxelor ar fi condus implicit la cresterea inflatiei spre 10% si la scaderea puterii de cumparare;

@ Cursul euro-leu ar creste substantial, in cazul majorarii cotei unice si a TVA-ului.

 

@ Consumul final, adica cat consuma Romania, daca am creste taxele, am avea o scadere de peste 4% a consumului final in cazul cresterii taxelor, fata de 2%, in cazul reducerilor din sectorul bugetar.

 

@ PIB ar avea o scadere de 2% daca am creste taxele, ceea ce ar insemna compromiterea sanselor de crestere economica si in 2011.

 

@ Majorarea taxelor ar inrautati sectorul investitional, s-ar reduce investitiile straine. Daca nu creste fiscalitatea, vom avea investitii straine directe de 4,5 miliarde de euro.

 

@ Majorarea taxelor ar duce si la cresterea somajului pana la 850.000 la sfarsitul anului.

 

@ Cresterea muncii la negru cu 90.000 de lucratori

 

@ Solutia de a nu creste fiscalitatea este cea mai buna.

 

@ Nu e un lucru rau sa cresti salariile si pensiile in Romania, cu conditia sa nu fie cadouri otravite. Au fost cadouri electorale otravite ale fostei guvernari.

 

@ In 2009, am reusit sa punem capacul pe oala cheltuieilor. Din 2007 s-a rupt echilibrul dintre productivitate si salarii.

 

@ Pensia in 2009 ar fi trebuit sa fie 374 de lei. Diferenta pana la peste 700 de lei, cat este pensia medie, nu are acoperire economica. 

 

@ In 2007-2008 s-au dublat cheltuielile cu asistenta sociala.

 

@ In aceste conditii, avem posibilitatea ca pentru firme, sa avem un miliard de euro pentru a plati datoriile firmelor, care astfel isi vor continua activitatea.

 

@ Vom extinde plafonul de garantii guvernamentale, pentru a sprijini IMM.

 

@ Niciun Guvern, pana la noi, nu a avut curajul sa vina sa spuna cat costa un kilometru de drum judetean.

 

@ Programul “Prima casa” si “Rabla” s-au dovedit benefice si vor fi mentinute.

 

Despre pensii

 

@ Cei care astazi, in opozitie lideri de partid, i-am vazut plangand pe umerii pensionarilor carora li se reduc pensiile, dar mari sustinatori ai pensiilor de lux si ai demiterii Guvernului prin motiune de cenzura ca se doreste eliminarea pensiilor de lux.

 

@ Acest proiect de lege asupra caruia Guvernul isi asuma raspunderea nu este un proiect care sa vizeze austeritatea, ci este unul care vizeaza eliminarea privilegiilor si a pensiilor de lux din Romania

 

@ Argumentia pentru asumare este ca nu poti sa reduci salarii si pensii mici in Romania si sa mentii pensii de lux, privilegiate ce nu au la baza principiul contributivitatii

 

@ Nimeni nu e vinovat ca azi beneficiază de o pensie speciala sau de lux, ele sunt in baza legilor in vigoare. Problema este ca actualul sistem de pensii nu le mai poate sustine.

 

@ din eliminarea celor 8.236 de pensii speciale se face o economie la bugetul de stat cu care se pot plăti circa 60.000 de pensii medii.

@ în ultimii şase ani, numărul pensiilor de invaliditate s-a triplat

 

Senatorii si deputatii s-au intrunit, luni,in sedinta comuna in care premierul Emil Boc urmeaza sa-si asume raspunderea in numele Guvernului pentru doua proiecte de lege prin care salariile bugetarilor sunt reduse cu 25 la suta iar pensiile cu 15 la suta. La sedinta la care participa membrii Guvernului si-au anuntat prezenta un numar de 428 de senatori si deputati.

 

 

Sedinta, care ainceput cu 30 de minuteintarziere, este condusa de presedintele Senatului, Mircea Geoana.

Presedintele PSD, Victor Ponta, a facut un apel la premierul Emil Boc si la Guvern sa nu isi asume raspunderea pentru pentru legii nedreptate impotriva populatiei, adaugand ca in caz contrar PSD va depune motiune de cenzura, iar Cabinetul va fi, probabil, demis.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS