Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Acuzaţii CNATDCU-PSD. Presiuni politice versus partizanat PDL-Băsescu

Acuzaţii CNATDCU-PSD. Presiuni politice versus partizanat PDL-Băsescu

scris de M.A.
19 afisari

Membrii CNATDCU au protestat vineri, potrivit unei declaraţii-apel, faţă de modul „arbitrar şi nemotivat” prin care au fost revocaţi şi au cerut comunităţii academice să condamne „abuzurile”. În schimb, PSD îi acuză că au pus în joc credibilitatea instituţiei şi a mediului academic, cu singurul scop de a servi interesele politice ale Partidului Democrat Liberal şi ale preşedintelui Traian Băsescu.

Acuzaţii CNATDCU-PSD. Presiuni politice versus partizanat PDL-Băsescu

Acuzaţii CNATDCU-PSD. Presiuni politice versus partizanat PDL-Băsescu (foto: thebrooknetwork.org)

„Domnul Marius Andruh, nimeni altul decât preşedintele Consiliului care şi-a însuşit această decizie este beneficiarul unui grant de 7 milioane de lei, adică aproape 1,6 milioane de euro, acordat de ministerul Educaţiei, în timpul ministeriatului domnului Daniel Funeriu. Domnul Pintilie Lucian, de asemenea, beneficiar al unui grant de 7 milioane de lei, acordat de acelaşi ministru al Educaţiei. Domnul Mircea Miclea, apropiat al preşedintelui Băsescu, cu acuzaţii încă neclarificate de plagiat, precum şi cu beneficii directe din contracte publice”, susţine PSD, într-un comunicat.

“Domnii Dorel Banabic, Lazăr Vlăsceanu şi Marian Preda ocupă sau au ocupat funcţii în comisiile înfiinţate de preşedintele Traian Băsescu în ultimii ani, legându-şi activitatea şi numele de cea a preşedintelui României. Domnii Dragoş Ciuparu şi Viorel Barbu sunt membri ai PDL sau activează şi au activat în structuri ale Partidului Democrat Liberal. Astfel, domnul Ciuparu este membru cu acte al PDL, fost secretar de stat şi preşedintele al ANCS, în timp ce domnul Viorel Barbu este membru al comisiei de Educaţie Cercetare, Cultură şi Sport din cadrul PDL Iaşi. Domnul Ciuparu a fost plătit din fonduri europene POSDRU, deşi se afla într-o situaţie de incompatibilitate (a fost plătit ca expert într-o instituţie care se afla în subordinea Ministerului Educaţiei, la fel ca şi domnia sa). Tot membri ai PDL sunt şi domnul Cristian Oară, precum şi doamna Carmen Socaciu. Domnul Florin Stamatian, numit în Consiliu de domnul Cătălin Baba, în ultima sa zi de mandat, nu este nimeni altul decât fost prefect al judeţului Cluj, numit în această funcţie de PDL„, se arată într-un comunicatul PSD.

PSD susţine că, prin decizia lor, membrii Consiliului General al CNATDCU au pus în joc credibilitatea instituţiei şi a mediului academic. „Ca dovadă a acestui fapt stă şi încălcarea de către Consiliul General al CNATDCU a Regulamentului de funcţionare a CNATDCU care se aplică doar pentru validarea tezelor de doctorat susţinute public după 4 aprilie 2012, după cum se arată în art.2 al Ordinului MECTS nr. 3504 din 12.03.2012 prin care a fost aprobat regulamentul amintit. Art. 2 al Ordinului de Ministru precizează că Regulamentul se aplică doar pentru validarea tezelor de doctorat susţinute public după intrarea în vigoare a ordinului amintit, adică după 4 aprilie 2012, data publicării sale în Monitorul Oficial”, se mai arată în comunicatul de presă.

Membrii CNATDCU acuză presiuni

„Noi, membrii Consiliului General al Consiliului Naţional pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), întrunit astăzi, 29 iunie 2012, luând notă de ordinul de ministru publicat în Monitorul Oficial, în timpul desfăşurării şedinţei privind revocarea Consiliului General şi abrogarea regulamentului CNATDCU, în scopul subordonării activităţii acestui consiliu, precum şi a comisiilor de specialitate organului executiv, având în vedere tentativa de blocare a activităţii CNATDCU cu privire la cazuri grave de încălcare a unor norme elementare de etică şi integritate academică, cu referinţă specială la plagiat în teze de doctorat, având în vedere misiunea şi obiectivele cu care a fost legal investit CNATDCU, în scopul creşterii performanţelor ştiinţifice şi academice, ne declarăm indignarea şi protestăm vehement faţă de modul arbitrar şi nemotivat cu care am fost revocaţi”, se arată în declaraţia făcută publică după decizia privind plagiatul în lucrarea de doctorat a premierului Victor Ponta, transmite Agerpres.

Reprezentanţii CNATDCU susţin că revocarea s-a produs în absenţa unei evaluări a activităţilor şi responsabilităţilor şi au reclamat „maniera nedemnă” în care le-ar fi fost încălcată demnitatea umană şi profesională, „cu ignorarea celor mai elementare principii ale libertăţii academice”.

„Dorim să precizăm că membrii acestui consiliu nu fac politică, nu sunt remuneraţi pentru această activitate, iar demersul nostru nu are conotaţie politică. Ne exprimăm însă îngrijorarea faţă de acest stil autoritar şi arbitrar de a conduce şcoala superioară şi cercetarea românească. Afirmăm, de asemenea că politica nu are ce căuta în evaluarea academică şi dezavuăm amestecul politicului. Invităm colegii din universităţi şi institute de cercetare să se solidarizeze şi să acţioneze în mod energic pentru a stăvili abuzurile şi practicile de restaurare a mediocrităţii şi a arbitrariului în şcoala şi cercetarea românească. Ştiinţa şi cultura românească au nevoie de exigenţă şi rigoare pentru a deveni competitive internaţional şi nu putem realiza acest scop decât prin afirmarea consecventă a principiilor academice şi prin eliminarea confuziei de valoare. Considerăm că întreaga comunitate academică să reacţioneze şi să condamne aceste abuzuri”, susţin membrii CNATDCU.

Printre semnatarii declaraţiei-apel se numără Marius Andruh, academician, Dorel Banabic – Academia Română, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca; Lucian Pintilie – Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor – INCDFM Bucureşti; Lazăr Vlăsceanu – Universitatea din Bucureşti; Viorel Barbu – Academia Română, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi; Dragoş Mihael Ciuparu – Universitatea „Petrol-Gaze” din Ploieşti; Liviu Marşavina – UP din Timişoara; Sergiu Nedevschi – Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca; Cristian Oară – Universitatea „Politehnica” din Bucureşti; Octavian Popescu – Academia Română, Institutul de Biologie Bucureşti, Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca; Marian Preda – Universitatea din Bucureşti; Carmen Socaciu – Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca; Florin Stamatian – UMF Cluj, membru al Academiei de studii medicale.

6 comentarii

Diin 30-06-2012 - 13:37

Jigodiile, slugi basesciene, sa le fie rusine, ordinarii! Si mai sunt si „minti luminate”!

Liviu 30-06-2012 - 13:50

Intarata-i drace ca si mie-mi place !!! Sa iasa la iveala toata mizeria din invatamant … Sa se vada cum nu profesionalismul este cel care guverneaza ci clanul si grupul in care esti ! Sa se stie cum ABSOLUT TOATE GRANTURILE CARE SE DAU SE DAU DUPA CRITERII CLIENTELARE SI NU DUPA VALOAREA PROPUNERILOR !!! Sunt basinosi care intorc lucurile pe toate partile, „studiaza” din toate pozitiie, cu tot felul de CERcet(S)ATORI si mai ales CERcet(S)ATOARE, dar in final nu iese nimic … Totul este maculatura de asezat pe fundul laditelor de fructe ! Sau sub alte funduri !!! Vi de invatamantul si cercetarea din tara asta … Vai de cei care dau banii ca prostii si apoi nu ii mai intereseaza ce se intampla cu ei ! Daca s-ar face o analiza pe bune a „cercetarilor” care s-au facut in ultimii 20 de ani (asa cum de altfel am mai propus de nenumarate ori) s-ar constat ca in proportie de 99,99% danii s-au dus pur si simplu pe apa Smabetei … S-au folosit tot felul de basinosi care se umfla in piepturi (deoarece au gaze, de aceea le si spun basinosi !) cu ce au facut ei si cand colo totul este un zero mare de tot si barat pe deasupra. Numai niste aiureli, niste simulari de trei lei colorate si adumbrite, fara suport teoretic, fara o modelare cu cap macar, fara a sti sa utilizeze cuvintele pompoase care le pun in titluri si pe care le copiaza si ei de pe ici si colo ca dau bine … TOTUL ESTE O MARE MINCIUNA DOMNILOR !!!

Liviu 30-06-2012 - 14:01

Comisiile de specialitate ar trebui formate din profesionisti adevarati, recunoscuti international, nu de cersatori ai diverselor partide, de clienti „fideli” … Credeti ca acum PSD-ul (sau USL-ul) cand va reinfiinta aceasta comisie va pune oameni integri si nu din cei pe care-i pot ghidona ?! Romanu-i roman dom’le, el pana nu este sluga la cineva nu se simte bine !!! Sa se ia profesionisti adevarati, oameni care produc lucruri reale si adevarate nu basinosi care produc hartii … Atatia cati (mai) sunt, sa se ia din cei cu puntaje recunoscute, care au scris articole adevarate, care au facut cercetari adevarate, cu rezulatate in practica ! ADICA SA SE PUNA VALORI !!!

Pribeagul 30-06-2012 - 18:09

Consiliul trebuie sa fie independent, in acest fel ar fi credibil.

Avem nevoie de multe organisme, sisteme, institutii 🙂 , independente.

Cum poate fi realizat acest lucru? 🙂

urbos 30-06-2012 - 18:13

In nici un caz cat naparca Basescu e la Cotroceni.

Pribeagul 30-06-2012 - 18:37

lasa-l daracului de cotrocenist. Daca baietii corecti vor sa-l temine, il termina imediat.

Problema noastra pare a fi ca n-au aparut inca in scena baieti corecti, ci numai „baietii destepti”.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult