Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Adriean Videanu îl “blagosloveşte” pe Gitenstein

Adriean Videanu îl “blagosloveşte” pe Gitenstein

scris de M.A.
3 afisari

Economia românească s-a maturizat suficient ca procesul de privatizare să fie unul calitativ şi unul cantitativ, iar sfaturile de genul „Privatizaţi!” nu mai sunt utile pentru Guvern, a declarat miercuri seară prim-vicepreşedintele al PDL Adriean Videanu, fost ministru al Economiei, într-o emisiune la TVR1 care a avut ca subiect principal restructurarea sectorului energetic şi piaţa energiei.

Adriean Videanu (clujtoday.ro)

Adriean Videanu (foto: clujtoday.ro)

„Eu cred că sfaturile de genul ‘Privatizaţi!’ nu mai sunt utile pentru Guvernul României”, a opinat Adriean Videanu, ca răspuns la anumite critice şi chiar avertismente adresate, din plan extern, fie de forurile europene, prin Comisia Europeană, de FMI în cadrul acordului preventiv şi, nu în ultimul rând, de ambasadorul SUA la Bucureşti, transmite Agerpres.

Referitor la remarcile ambasadorului SUA în România, Mark Gitenstein, care vede reorganizarea sectorului energetic în doi campioni energetici naţionali ca pe o „rearanjare a şezlongurilor pe Titanic”, Adriean Videanu a afirmat că opinia sa este una diferită. „Eu vreau să-i dau un singur exemplu domnului ambasador. Profitul lui Hidroelectrica a crescut de câteva ori în 2010, faţă de 2009. Pe profit operaţional era de 1.300%, ceea ce este enorm.(…) Realitatea îl contrazice pe domnul ambasador. România, astăzi, nu cred că este în stare să privatizeze Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi Romgaz şi să rămână cu ceilalţi producători din zona energiei în aer. Este o problemă de interes naţional, atât economic, cât şi strategic pentru România”, a subliniat Videanu.

El a spus că procesul de privatizare trebuie să fie diferit de ceea ce a fost în momentul de faţă, adică vânzarea pachetului majoritar la nişte „companii strategice”. „Nu, procesul de privatizare ar trebui să se facă transparent, pe Bursă, odată cu privatizarea managementului. La cei doi campioni energetici statul ar trebui să menţină pachetul majoritar, 51%, să privatizeze managementul acestor două companii.(…) România are structuri de producţie de energie care trebuie să meargă după experienţa europeană. Nu trebuie să avem producători de energie separaţi. Poate că un potenţial investitor strategic ar fi interesat numai de Hidroelectrica şi de Nuclearelectrica. România îşi poate permite să-şi vândă cele două assett-uri importante, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica? Şi energia pe cărbune ce face cu ea?”, a declarat Videanu.

Legat de criticile Comisiei Europene, Adriean Videanu a subliniat chestiunea liberalizării preţului, lucru cerut, însă, şi altor state din UE. „Toate aceste critici nu înseamnă că sunt şi îndreptăţite din partea celor care le-au făcut. Ceea este cert, ceea ce cere în momentul de faţă Comisia Europeană şi nu numai României este ca liberalizarea preţului, lichiditatea pieţei de energie să fie una din ce în ce mai mare”, a afirmat fostul ministru al Economiei.

Adriean Videanu a apreciat că România a făcut paşi importanţi în acest domeniu, menţionând platforma OPCOM, platforma de tranzacţionare, ca o structură profesionistă prin intermediul căreia ţara noastră acordă asistenţă şi statelor vecine

13 comentarii

Europeanuul 07-04-2011 - 11:36

Privatizarea Petromului de exemplu a adus investitii anuale directe de ordinul sutelor de milioane (in ultimii ani OMV a investit in Ro in jur de 1 miliard). Privatizarea firmelor de stat (Hidroelectrica, Termoelectrica, Transgaz, Romgaz, Tarom etc) ar fi contribuit la cresterea investitiilor directe, cresterea BIPului, cresterea economica, cresterea salariilor medii pe economie si in cele din urma cresterea nivelului de trai in Romania.

Fudulia si smecheria, mama ei de smecherie… Romania e pe ultimul loc din UE!

UN BUNIC DE 200 ANI 07-04-2011 - 12:05

esti un idiot, europene, citeste cum era inainte de 1944 si vei vedea ca orice capital strain nu trebuia sa depaseasca 49 %,altminteri CA va fi al strainilor si pot sa puna pe butuci orice companie daca asta urmaresc.Mai invata ,mai citeste istorie neispravitule.Vezi acum daca s-a vandut peste 49% din PETROM ,BCR ETC. decid altii acum.Asta a insemnat act de tradare nationala,cand tu ca stat nu mai poti sa intervi.

Europeanuul 07-04-2011 - 15:32

Mosule, nu mai este ste ca pe vremuri, cum sti matale, azi capitalu nu are culuoare, nu are origine, nu are miros (este international). Tinta acestuia este foarte bine definita: dividente sustenabile si cat se poate de mari.

UN BUNIC DE 200 ANI 07-04-2011 - 16:11

Am 40 de ani , europene, sa mori tu de ciuda.na, dar am citit multa istorie ca sant di doctor in istorie.

geek-a-contra 07-04-2011 - 16:27

bre dom’ doctor in istorie, 1. un actionariat majoritar strain n-are interes sa falimenteze o firma daca scoate profit din ea si 2. un actionariat majoritar indigen nu garanteaza imunitate la faliment indus din exterior. mai pune mina si pe cartea de economie….

Europeanuul 07-04-2011 - 19:53

Ok, platiti-le salariii lunare de €12.000 managerilor astia de stat (numai asa, ca sa poata fura ….impreuna cu politicienii si cu alti functionari de stat).

http://www.curentul.ro/2010/index.php/2010111951623/Actualitate/Mihai-David-omul-lui-SOV-din-fruntea-Hidroelectrica-risca-10-ani-de-inchisoare.html

http://www.ziare.com/bani/credit/hidroelectrica-se-imprumuta-50-de-milioane-euro-la-bcr-1061876

Europeanuul 07-04-2011 - 12:18

Liberalii lu peste,

Jobul statului si a clasei politice nu este sa conduca afaceri ci sa creeze un mediu prielnic al investitiilor, afacerilor si cresterii economice. Cati km de autostrada puteti construi cu 20 milioane fraerilor?

http://www.money.ro/hidroelectrica–profit-de-20-de-milioane-de-euro-in-acest-an_900586.html

Nu sinteti in stare sa asigurati o crestere economica modesta (de 1-2%), nu sinteti in stare sa platiti salariile si pensiile oamenilor, in schimb va place sa va bateti cu caramida-n piept cat sinteti de „smecheri”.

Singurul lucru la care va pricepeti este sa „furati” si sa aruncati contribuabililor praf in ochi ca le asigurati securitatea energetica si-i aparati de straini sau mai stiu eu de ce pericole (le bagati mereu placa zgariata cu invazia rusilor, invazia hunilor, invazia imperialistilor evrei si americani, invazia extraterestrilor etc). Romanii nici nu se mai mira de ce tocmai ei sint perdantii de pe ultimul loc!

Ciu Huhu 07-04-2011 - 17:55

Postarea ta spune clar ca esti evreu, mi-e mila de tine si de cei ca tine, ve-ti plati in reincarnarile voastre viitoare, foarte tare!

Europeanuul 07-04-2011 - 20:28

Ambii mei parinti sint romani, din mosi stramosi.

Ciu Huhu 08-04-2011 - 03:47

Daca-i adevarat, sa fi vesnic fericit!

Romanuul 07-04-2011 - 16:31

Problema actuala a Romaniei este ca doar oamenii nevoiasi platesc TAXE in aceasta tara. Companiile transnationale si bancile straine sunt toate FALIMENTARE si nu platesc TAXE. DELOC !!!!
Daca bugetul Romaniei a ajuns sa depinda de taxele celor cu pensii de 500 de lei si a celor cu salarii de 1000 de lei, este normal sa exista situatia actuala. Destinul coloniilor a fost intotdeauna trist.
Dupa al doilea razboi mondial, in constitutia Japoniei a fost stipulata clar Interzicerea investitiilor straine. Asa s-a dezvoltat Japonia ai asa s-a dezvoltat si Coreea de Sud.
Strainii nu stiu si nu vor sti niciodata sa faca afaceri in Romania. Deviza istorica liberala ” Prin noi insine !! ” este mai valabila ca oricand.

Romanuul 07-04-2011 - 16:33

Problema actuala a Romaniei este ca doar oamenii nevoiasi platesc TAXE in aceasta tara. Companiile transnationale si bancile straine sunt toate FALIMENTARE si nu platesc TAXE. DELOC !!!!
Daca bugetul Romaniei a ajuns sa depinda de taxele celor cu pensii de 500 de lei si a celor cu salarii de 1000 de lei, este normal sa exista situatia actuala. Destinul coloniilor a fost intotdeauna trist.
Dupa al doilea razboi mondial, in constitutia Japoniei a fost stipulata clar Interzicerea investitiilor straine. Asa s-a dezvoltat Japonia ai asa s-a dezvoltat si Coreea de Sud.
Strainii nu stiu si nu vor sti niciodata sa faca afaceri in Romania. Deviza istorica liberala ” Prin noi insine !! ” este mai valabila ca oricand…..

Pribeagul 07-04-2011 - 22:21

La indemnul si bub presiunea sfatuitorilor, povatuitorilor si fortosilor din fel de fel de unghere absconse ale lumii, loazele noastre politice aiurite, incapabile si inconstiente au privatizat pe doi lei aproape in totalitate proprietatea de stat. Noi, cei care am construit aceasta economie, in postura de gura-casca, consideram ca aceasta actiune va duce la ceva normal, firesc. Ca tara va avea o dezvoltare normala, ca acei 9 mil de angajati vor reusi sa-si indeplineasca visele, ca vor munci pentru propriul folos si pentru tara.

Surpriza. Noii proprietari s-au dovedit a fi niste „capitalisti” salbatici, niste jeguri de fapt, care au falimentat intreprinderile si s-au imbogatit dindu-le la fier vechi. Un lucru incredibil. Cum ati putut face asa ceva nemernicilor? Sint convins ca seara cind puneti capul pe perna va ginditi cum va fi viata voastra la Canal, Aiud, Sighet, Pitesti etc.

De aici calea spre dezastrul tarii a fost usoara. Cca 50% din populatia activa a tarii a ramas fara locuri de munca, deci fara mijloace de existenta. Jumatate din acesti oameni isi duc existenta amarita ca zilieri, iar restul a parsit tara, contribuind la dezvoltarea si prosperitatea altora.

„Capitalistii” salbatici tot incearca sa-i obisnuiasca pe romanii ramasi in tara cu noua lor viata, sa-i invete sa traiasca cu salariu mediu de cca 300 de euro/luna, vinzindu-le produsele si serviciile realizate in obiectivele construite de ei – de amariti, nu de capitalisti – la preturile bursei londoneze, care stabileste preturi pentru cei cu venituri medii de 1500-2000 euro/luna. Ca asa-i in economia de piata, si la piata, dai cit ti se cere, dac vrei sa traiesti.

Guvernantii si toti cei din structurile de putere ce sa faca? Nici nu poti sa ler ceri sa faca imposibilul. Si face ce pot: isi angajeaja apropiatii la stat, chiar si in Parlamentul European; isi stabilesc salarii si venituri nesimtite, jefuind bugetul de stat, destructureaza infrastructura – CFR, scoli, spitale etc – canstruita cu multe jerfe de poporul roman.

Este evident ca pentru noi „capitalistii” care iau pe 2 lei avutia noastra, ne platesc cu salarii mizerabile si ne vind produsele si serviciile la pretui mondiale sunt si vor ramine niste jeguri.

Nu sunt numai niste jeguri, dar sunt niste jeguri nesimtite. Daca ar fi capitalisti onesti, normali, si-ar face proprile lor Hidroelectrica, BCR, Canal, Transfagarasan, autostrazi, Nuclearelecrica etc.

Oare de ce nu fac toate acestea? Sigur pentru a da o mina de ajutor statului roman, care este un administrator incapabil si corupt, si in acest fel sa ne fericeasca.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult