Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Alegeri 2012: Sondaje vs. rezultate BEC

Alegeri 2012: Sondaje vs. rezultate BEC

scris de Doru Dragomir
2 afisari

Lupta de la alegerile locale a fost mai incinsa ca niciodata. Cel putin asa pare acum, la finalul ei, cand tragem linie si evaluam rezultatele. Multi primari, presedinti de consilii judetene, dar si consilieri simpli au fost votati cu o proportie confortabila si linistitoare, dar au existat si orase, localitati unde au fost rasturnari spectaculoase si incredibile de scor.

capitala

foto: ziare live

Cateva rasturnari au avut loc chiar in orasele mari. Iar daca vom compara sondajele dinaintea alegerile cu rezultatele efective, vom observa cateva rasturnari dramatice de scor. De aici pot fi trase cateva concluzii interesante. Intrebarea cheie este: au existat rasturnari de scor sau au fost unele sondaje inselatoare?

Intentii de vot si sondaje

Econtext va arata cum au evoluat intentiile de vot in ultima luna de campanie. Mai precis, cine era cotat cu sanse de castig inaintea alegerilor si cine a castigat efectiv. Cine era cotat cu sanse de castig cu circa o luna inaintea alegerilor! Cine ar castiga, potrivit sondajelor, si cine a castigat efectiv. Ne vom referi doar la primariile oraselor resedinta de judet.

In urma cu circa o luna, Econtext a adunat toate sondajele pentru orasele resedinta de judet si vi le-a prezentat intr-o analiza voluminoasa. Dupa cum am precizat si atunci, aceste sondaje nu au fost realizate de Econtext, ci doar adunate de publicatia noastra. Sondajele au fost realizate de institute precum CURS, CSOP, GeoPOL, Centrul de Studii si Cercetari Infopolitic (CSCI), Asociatia pentru Transparenta si Libertate de Expresie si multe publicatii locale. Iar Econtext doar le-a sintetizat, doar le-a adunat la un loc, intr-o singura analiza.

Fata de sondajele dinaintea alegerilor, situatia s-a schimbat in 12 orase resedinta de judet. Practic, din 41 de judete, in 12 s-a schimbat situatia pe ultima suta de metri, iar in 28 de orase au castigat cei dati favoriti de sondaje. Intr-un oras (Ploiesti) situatia era neclara. Astfel, rasturnari de situatie au avut loc in orase precum Alba Iulia, Arad, Botosani, Giurgiu, Timisoara, Ramnicu Valcea, etc. De exemplu, in Alba Iulia sondajele il dadeau castigator pe Catalin Potor (USL), dar la urma s-a impus Mircea Hava, de la PDL. La fel in Arad, unde se estima ca Lia Ardelean (USL) il va invinge pe Gheorghe Falca (PDL). Dar acest lucru nu s-a intamplat. Mai mult, sunt diferente uriase de procente, atat pentru cei care au intors scorul, cat si pentru favoritii care au castigat. Mai precis, cei care au castigat au facut-o, in general, la un scor mult mai ridicat decat o dadeau sondajele.

Dar iata aici cine era considerat favorit la a castiga primariile si cine le-a castigat pana la urma (cei subliniati cu rosu erau dati castigatori de sondaje, dar nu au castigat):


This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult