Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Alegeri 2016. Câştigătorul ia tot. De ce va fi Dragnea premier

Alegeri 2016. Câştigătorul ia tot. De ce va fi Dragnea premier

scris de Matei Iliescu
28 afisari

Fostul premier Victor Ponta și-a exprimat speranța ca președintele Klaus Iohannis să respecte Constituția și a susținut că, potrivit articolului 103 din Legea fundamentală, PSD poate fi chemat singur la consultări, dacă are majoritate absolută după depunerea jurământului de către viitorii parlamentari.

liviu dragnea premierPonta a subliniat că nimic nu se schimbă în privința alianței PSD cu ALDE, formațiune alături de care social-democrații vor să formeze viitorul cabinet.

„Dacă are majoritate absolută (n.r. — PSD), se aplică un articol din Constituția României referitoare la nominalizarea premierului. Cu ALDE avem majoritate, dar se schimbă puțin lucrurile. Cel mai bine pentru România, nu doar pentru PSD, este ca cel care își asumă responsabilitatea de prim ministru să aibă și pârghia, puterea politică de a fi lider al partidului. Altfel, lucrurile nu merg bine nu numai în România, ci în nicio țară din Uniunea Europeană. Când se va face nominalizarea oficială — cu siguranță nu înainte de formarea Parlamentului și de a ști exact dacă PSD are sau nu așa cum prevede Constituția jumătate din majoritatea absolută în Parlamentul României”, a declarat Ponta, la Romania TV.

El a citat articolul 103 din Constituție și a detaliat trei motive pentru care PSD va guverna alături de ALDE.

„Dacă la repartizare ne lipsesc două sau trei mandate, eu cred că vor fi poate doi-trei-patru parlamentari care luni vor vrea să fie în PSD. Și atunci, conform art. 103 din Constituție care spune „în urma consultării partidului care are majoritatea absolută”, nu se mai fac consultări cu celelalte partide, că așa spune Constituția. (…) Dragnea a explicat foarte clar faptul că vom guverna împreună cu cei de la ALDE, nu se pune problema de a le spune celor de la ALDE: ‘gata, avem majoritate, nu mai e nevoie de voi’. În primul rând ne ținem cuvântul, în al doilea rând au oameni foarte buni, trei, guvernarea nu va fi deloc ușoară, va fi una dificilă pentru că țara e lăsată într-o situație foarte proastă. Noi vorbim acum însă de procedurile constituționale care trebuie desfășurate săptămâna viitoare — luni, marți se constituie Parlamentul, se aleg președinții celor două Camere”, a detaliat social-democratul.

Liviu Dragnea – premier

PSD a obținut un scor istoric. Practic, este pentru prima dată după FSN când un singur partid, nu o alianță, obține majoritatea în Parlament. Artizanul acestui succes este Liviu Dragnea. Programul și campania PSD au fost centrate pe Liviu Dragnea. Acesta a reușit ca, în ciuda atacurilor din campanie, să obțină favorabilitatea a peste 50% dintre românii care au mers la vot. Românii care au votat PSD au votat Liviu Dragnea premier. Vectorul de imagine al PSD a fost Dragnea, acesta a prezentat programul, l-a asumat și este normal ca el să-l pună în practică.

Legea 90/ 2001 este neconstituțională. Nu poți interzice unui om niște drepturi pe o perioadă nelimitată, inclusiv după ispășirea pedepsei.  Constituţia, care nu menţionează asemenea limitări, prevalează în faţa oricărei legi, iar preşedintele este garantul Constituţiei.

Relația Dragnea-Iohannis

Cetățenii României au înțeles că este nevoie de stabilitate, de pace socială și au votat în număr covârșitor PSD, care a garantat pacea socială.  Situația geopolitică a Europei de Est și a Uniunii Europene cerea românilor un vot hotărât iar PSD a obținut acest lucru.  Klaus Iohannis nu poate refuza propunerea PSD pentru că ar refuza 50% din românii care au mers la vot. În acest moment, Iohannis are nevoie de un guvern stabil iar o luptă cu Dragnea poate afecta serios România, mai ales că, în 2019, România va asigura președinția UE.

Relația PSD cu UE și NATO

PSD este partidul care a băgat România în NATO și a închis capitolele de aderare la UE.  Să spui că PSD este un partid anti-european este o prostie.  Liviu Dragnea a avut, în ultima perioadă, mai multe întâlniri la nivel înalt cu lideririi europeni. Acesta a fost susținut puternic în campanie de PES iar Martin Shultz, președintele Parlamentului European, a avut mai multe intervenții în care a declarat că Liviu Dragnea și PSD sunt soluția pentru România.
În ceea ce privește NATO, programul PSD prevede 2% pentru apărare, iar relația dintre social democrați și republicani a fost mereu una foarte bună.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult