Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Alegeri 2024: localele s-ar comasa cu europarlamentarele, iar primul tur al prezidențialelor cu parlamentarele. Cine sunt candidații ?

Alegeri 2024: localele s-ar comasa cu europarlamentarele, iar primul tur al prezidențialelor cu parlamentarele. Cine sunt candidații ?

scris de Misu Andrei
258 Afisari

Joi se anunță o ședință extrem de importantă a coaliției de guvernare cu teme care necesită decizii cât mai rapide.

Liderii PSD și PNL ar fi convenit un calendar complet al celor patru tipuri de alegeri din 2024. Europarlamentarele ar urma să fie comasate cu alegerile locale și să aibă loc în 9 iunie, iar în noiembrie alegerile parlamentare ar putea fi organizate împreună cu primul tur al alegerilor prezidențiale. 
Conform  unor informații neoficiale, PSD și PNL nu vor participa pe liste comune la alegerile locale sau parlamentare, ci fiecare formațiune va avea candidați, în marea majoritate a cazurilor, pe funcțiile pe care le deține deja, restul unde USR sau PMP au funcții publice urmând să fie împărțite și să candideze fie PSD, fie PNL în funcție de negocierile punctuale.

De asemenea candidatul la prezidențiale ar putea fi stabilit după alegerile din 9 iunie printr-un protocol care ar preciza ca și premierul să fie dat de partidul care nu va deține candidatura pentru funcția de Președinte al României.

Cele două partide din coaliție vor un candidat comun pentru mai multe orașe importante. Rămâne însă în discuție Primăria Capitalei.
La Primăria Capitalei încă nu sunt reglate lucrurile, dar se poate întâmpla acest lucru în ședința coaliției de la mijlocul acestei săptămâni.
PSD și PNL, tot la aceeași ședință a coaliției, vor discuta cum își împart candidaturile în marile orașe, acolo unde nu au deja primari, potrivit Antena 3 CNN.

Oraşe cu candidaţi PSD
Spre exemplu, la Craiova rămâne Olguța Vasilescu, la Pitești – Cristian Gentea mai candidează pentru un nou mandat.

La fel și la Buzău, incontestabil rămâne Constantin Toma, iar la Galați, Ionuț Pucheanu. Acestea sunt primăriile deja adjudecate de social-democrați.

Oraşe cu candidaţi PNL

La fel se întâmplă și la PNL. Sunt câteva primării unde nu există discuții între cele două partide.

La Cluj-Napoca, Emil Boc în continuare rămâne primar și nu va avea candidat PSD.

La fel și la Oradea – Florin Birta, la Suceava – Ion Lungu de la PNL și la Constanța, fostul senator Vergil Chițac, în continuare un nou mandat.

Candidaturi indecise

Există şi orașe mari la care candidaţii sunt în discuție, pentru că la Timișoara, deși există acum un primar de la USR, își dorește Nicolae Robu să revină la primărie susținut de liberali. Este în discuție încă dacă social-democrații acceptă această variantă.

La fel și la Bacău, acum este primar de la USR, însă social-democrații vor să dea ei un candidat care să fie susținut și de PNL.

La fel la Brașov. În momentul de față social-democrații și-ar dori să dea un primar ca și în orașele Râmnicu Vâlcea, Sibiu.

Şi la Ploiești și-ar dori social-democrații să vină cu candidat care să fie susținut și de liberali.

Negocieri PSD-PNL, în Capitală

Negocierile cele mai grele rămân în Capitală, acolo unde sunt două sectoare și Primăria Capitalei pe care și le doresc atât PSD, cât și PNL.

La Sectorul 1, liberalii au anunțat că vor avea un candidat, în persoana deputatul George Tuță.

La Sectorul 2, social-democrații vor să vină cu Dan Cristian Popescu, cel care a candidat și în urmă cu patru ani. 

Doar că bătălia este la Primăria Capitalei. Nicușor Dan a anunțat clar că își dorește un mandat, dar liberalii nu îl mai susțin. Gabriela Firea nu pare să rămână în cărți, varianta agreată la vârful PSD fiind Daniel Băluță

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS