Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Alegeri parlamentare 2016. Totul despre vot

Alegeri parlamentare 2016. Totul despre vot

scris de P.C.R.
67 afisari

Campania electorală pentru alegerile parlamentare s-a încheiat sâmbătă dimineaţă, la ora 7.00. Peste 18,2 milioane de alegători români cu domiciliul sau reşedinţa în ţară sunt aşteptaţi, duminică, să îşi aleagă reprezentanţii din Senat şi din Camera Deputaţilor pentru următorii patru ani.

alegeri-romania-romani-la-vot-scrutin-candidati-alegeri-putere-opozitie-Campania electorală a început în 11 noiembrie, la ora 00.00, şi s-a încheiat în 10 decembrie, la ora 7.00. Campania în audiovizual s-a încheiat cu o zi mai devreme, la ora 7.00.

Votul pentru alegerile parlamentare începe duminică dimineaţă, la ora 7.00, şi se desfăşoară până la ora 21.00, când preşedintele Biroului electoral al secţiei de votare declară votarea încheiată şi dispune închiderea secţiei de vot. De asemenea, tot în acest interval, urna specială folosită pentru persoanele care nu se pot deplasa la secţie trebuie să ajungă în secţia de vot.

La alegerile parlamentare din 11 decembrie, românii pot vota doar în judeţul în care au domiciliul. În cazul în care alegătorul nu se află în localitatea unde îşi are domiciliul sau reşedinţa, poate vota în orice secţie de votare din acelaşi judeţ. În Capitală, se va vota doar în sectorul în care este înregistrată adresa din cartea de identitate.

Pentru a-şi exercita dreptul de vot, românii au nevoie de unul dintre următoarele documente: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare.

Votul este secret şi personal, fiind interzisă votarea în numele altei persoane şi părăsirea secţiei de vot cu ştampile sau buletine de vot.
Imediat ce vor ajunge în secţia de votare, alegătorilor le va fi scanată cartea de identitate pentru a preveni votul multiplu, aceştia urmând să primească o machetă cu cele două tipuri de buletine de vot, unul pentru Camera Deputaţilor şi unul pentru Senat.

Potrivit legislaţiei, fiecare alegător are dreptul la un singur vot pentru alegerea Senatului şi la un singur vot pentru alegerea Camerei Deputaţilor. Aceştia votează separat, în cabine închise, aplicând ştampila cu menţiunea „VOTAT” în patrulaterul care cuprinde lista de candidaţi. După ce au votat, alegătorii au obligaţia să îndoaie buletinele de vot astfel încât pagina albă care poartă ştampila de control să rămână în afară, având totodată grijă să nu se deschidă când sunt introduse în urnă.

Îndoirea greşită a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului. În cazul în care buletinul de vot se deschide în aşa fel încât secretul votului să nu mai fie asigurat, acesta se anulează şi i se dă alegătorului, numai o singură dată, un nou buletin de vot.

Ştampila cu menţiunea „VOTAT”, încredinţată pentru votare, se restituie preşedintelui, care o aplică pe actul de identitate, menţionând şi data scrutinului.

În cazul cetăţenilor cu drept de vot care nu se pot deplasa la sediul secţiei de votare din cauză de boală sau invaliditate, preşedintele Biroului electoral al secţiei respective poate aproba, la cererea scrisă a acestora, ca o echipă formată din cel puţin doi membri ai Biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării – ştampilă cu menţiunea „VOTAT” şi buletine de vot – la locul unde se află alegătorul.

Nu în ultimul rând, legislaţia interzice distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice alt mod a listelor electorale, a platformelor-program afişate sau a oricăror altor afişe ori anunţuri de propaganda electorală

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult