Campania electorală pentru alegerile parlamentare începută pe 7 noiembrie, la ora 0,00, se încheie sâmbătă, la ora 7,00.
În cele 30 de zile de campanie, peste 2.400 de candidaţi din partea a 30 de competitori electorali intraţi în cursa pentru un loc în Parlament au încercat să câştige încrederea electoratului, care duminică va trebui să-şi desemneze reprezentantul în forul legislativ al ţării.
Secţiile de votare se vor deschide duminică, la ora 7,00, 18.248.414 cetăţeni cu drept de vot, potrivit BEC, fiind aşteptaţi la urne până la ora 21,00.
Pentru acest scrutin au fost organizate 18. 762 secţii de votare atât în ţară, cât şi în străinătate. Peste hotare sunt 306 secţii, iar în ţară 18.456. Bucureştenii vor avea la dispoziţie 1.239 secţii de votare, în sectorul 1 fiind 161; în sectorul 2 – 200; în sectorul 3 – 274; în sectorul 4 – 175; în sectorul 5 – 196; în sectorul 6 – 233.
Pe 9 decembrie sunt aşteptaţi la urne cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani, până în ziua alegerilor inclusiv. Nu au dreptul de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, şi nici persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale, prin hotărâre judecătorească definitivă.
Alegătorii votează numai la secţia la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul, pe baza actului de identitate – cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate; în cazul cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate, paşaportul simplu cu menţiunea privind stabilirea domiciliului în străinătate, în cazul cetăţenilor cu reşedinţa în străinătate paşaportul simplu sau în cazul statelor membre ale Uniunii Europene şi cartea de identitate, însoţite de orice alt document emis de autorităţile străine care dovedeşte reşedinţa în străinătate; în cazul membrilor reprezentanţelor diplomatice, paşaportul diplomatic sau de serviciu; în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.
La urne, alegătorul primeşte două buletine de vot – unul pentru Senat şi altul pentru Camera Deputaţilor. Alegătorii vor vota separat în cabine închise, aplicând ştampila care poartă menţiunea „Votat” înăuntrul patrulaterului care cuprinde numele şi prenumele candidatului pe care îl doresc în Legislativ.
Accesul în cabina de vot cu orice fel de aparate în scopul înregistrării sau preluării de imagini este interzis.
1 comentariu
Da daca castiga totusi banditii, ce ne facem?
Comments are closed.