Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Aleksandr Ciurilin: Relaţiile româno-ruse sunt bunicele

Aleksandr Ciurilin: Relaţiile româno-ruse sunt bunicele

scris de M.A.
1 afisari

Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Aleksandr Ciurilin, a declarat că relaţiile României cu Rusia sunt „bunicele, dar nu de primă categorie”, diplomatul precizând însă că este nevoie de acţiuni practice, nu simbolice.

Aleksandr Ciurilin

foto: romania.mid.ru

„Nu mă pot lăuda cu starea actuală a relaţiilor, se dezvoltă într-un anumit ritm, dar în ultimul timp nu au avut loc, să spunem, nişte avansuri importante. Relaţiile sunt normale, fără însă o ascendenţă abruptă. Potenţial însă avem, un potenţial mare, care se manifestă deseori în modul cel mai neaşteptat”, a spus, citat de Mediafax, ambasadorul, la conferinţa „Politica externă a Rusiei în contextul internaţional actual”, organizată de Fundaţia Europeană Titulescu. El a apreciat că există un „caracter” al sentimentelor dintre cele două state şi un sentiment de apropiere, legat de „sângele vărsat” şi de asemănarea din punct de vedere mental şi al vieţii cotidiene. Diplomatul a evocat participarea României alături de Rusia la victoria împotriva fascismului, vorbind despre „un bagaj enorm pozitiv al relaţiilor noastre care nu poate fi distrus”. „Cred că avem o rezervă extrem de preţioasă, care întotdeauna poate servi ca fundament pentru dezvoltarea rapidă a relaţiilor noastre şi nu trebuie să credem că noi îi privim de sus pe români, cum mi-a spus recent cineva. Este o prostie”, a mai spus amabsadorul.

Ciurilin a mai precizat că observă semne de apropiere a României de Rusia. „Sunt mai multe semnale care ne dau multă speranţă. Eu aş dori să revenim, dacă nu la relaţiile de cordialitate, de 130 de ani în urmă, cel puţin la relaţiile de prietenie. Eu observ semnale în acest sens şi aş dori ca realizarea acestor semnale în practică să se refacă nu prin acţiuni şi gesturi simbolice, ci prin chestiuni practice”, a spus ambasadorul. El a vorbit despre posibiltiatea ca Rusia şi România să coopereze în domeniul ştiinţei, al cercetării şi al energiei. Şi a mai spus că simte că „s-a abătut vântul schimbării” în ceea ce priveşte relaţiile dintre România şi Rusia: „Mi-aş dori să se găsească aceste pânze care ar primi această adiere”.

Ambasadorul a spus că relaţiile româno-ruse de bazează pe un foarte bun fundament economic şi că totuşi acestea au rămas în urmă în condiţiile în care s-au consolidat relaţiile cu Franţa, Germania, Italia, Cehia, Ungaria.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult